Home  >  Doe-het-zelf  >  Doe-het-zelf fiches  >  Elektriciteit  >  Inbouwspots plaatsen
 
Bewaar in "Mijn Hubo"

Inbouwspots plaatsen

In samenwerking met: Hubo.be - Inbouwspots plaatsen - Massive

Inleiding

Inbouwspots plaatsen - Direct licht

Inbouwspots worden meestal gebruikt als direct licht. In dit geval wordt het licht op een specifiek oppervlak gericht. De belichte voorwerpen krijgen extra aandacht doordat vorm en volume worden benadrukt.

 

Soorten inbouwspots

 

Halogeenlampen 12V

Halogeenlampen van 12V dienen steeds gebruikt te worden met een transformator.

Halogeenlampen 230V

Halogeenlampen van 230V worden rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten zonder tranformator.

Brandveiligheid! De juiste keuze, rekening houdend met het plafond en de isolatie!

Keuze inbouwspots

Voor de keuze van uw inbouwspots moet u in de eerste plaats rekening houden met het feit dat de temperatuur van zo’n halogeenspot zeer hoog kan oplopen!

Gipsplaten in combinatie met glaswol
Gipsplaten en glaswol zijn onbrandbaar. Hier is er geen probleem om met inbouwspots te werken

Vezelplaten in combinatie met polystyreenplaat
Deze combinatie vormt echter een ander paar mouwen. Er moet uiterst voorzichtig worden omgesprongen met de spotgaten!. De polystyreenplaat rondom de spotgaten dient ver genoeg verwijderd te worden.

Keuze bedrading

Voor de keuze van uw bedrading houdt u rekening met het soort halogeenspot.

Halogeenspots 12V
Kiest u voor halogeenspots van 12V, dan gaat er tamelijk wat stroom door de bedrading en moet u de bedrading dik genoeg nemen. Doet u dat niet, dan loopt u het risico op oververhitting van de draden.
U kan ook een spanningsval hebben als u de lampjes van lamp tot lamp verbindt, waardoor de laatste lampjes in de ketting flauwer gaan branden. U moet dus draad kiezen van 2,5 tot 4mm² om van lampje tot lampje te gaan. Of u neemt een bedrading van 2,5mm² en kiest u een centraal punt om vanaf daar telkens naar elk afzonderlijk spotje te gaan.

Halogeenspots 230V
Indien u te werk gaat met gewone halogeenspots op 230V heeft u voldoende aan draad van 1,5mm².

Keuze tussen bedrading met of zonder omhulsel

Moet de bedrading nu in een buis of niet?  Hieromtrent bestaat geen enkele verplichting.

Maar!

Ofwel heeft u losse VOB-draad (stijf) en die moet in een buis (draad mag u nooit los op de muren of in de plafonds leggen omdat deze maar enkel geïsoleerd is, waardoor het risico op elektrocutie en brand vergroot eens deze isolatie is geschonden).

Ofwel  neemt u kabel met de nodige aders erin: Enkel XVB-kabel is toegestaan of speciale hittebestendige siliconenkabel.
Gezien de mantel van de XVB-kabel vlamvertragende eigenschappen bezit vormt deze een veel minder groot risico.

Tenslotte zorgt u ervoor dat de kabel of buis netjes vastgemaakt is zodat deze niet kan smelten tegen de hete halogeenspots.

 

Inbouwspots plaatsen

Inbouwspots plaatsen - Stroom uitschakelen

Veiligheid boven alles! Het kan niet genoeg herhaald worden. Schakel bij elke klus daarom de stroom uit door de zekering van de stroomkring waaraan u gaat werken uit te schakelen.

Inbouwspots plaatsen - Klokboor

Indien er nog geen gat is in uw plafond, moet dit nog geboord worden. Zorg dat u hiervoor het juiste formaat klokboor gebruikt. Deze informatie vindt u in de gebruiksaanwijzing en op de verpakking van de inbouwspots.

Door de warmteontwikkeling van een halogeenspot, dient u een minimale afstand van 10 à 15cm te respecteren tussen het vals plafond en het bovenliggende (isolatie)materiaal. Indien u deze afstand niet respecteert, riskeert u brandgevaar. Deze minimale inbouwdiepte staat duidelijk vermeld op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots.

Naast de inbouwdiepte, moet bovendien een minimale afstand van 30cm tussen de onderlinge inbouwspots gerespecteerd worden.

Indien u een bestaande inbouwspot wenst te vervangen door een nieuwe, zorg dan dat u een inbouwspot kiest waarvoor een boorgat van dezelfde diameter vereist is. Anders zal het niet in uw plafond passen. De vereiste diameter van het boorgat vindt u op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots.


 

Inbouwspots plaatsen - Veren

Klik langs beide zijden de veren op de inbouwspots. Zorg dat de lange zijde van de veer altijd aan de bovenzijde van de inbouwspot zit. 

 

Inbouwspots plaatsen - Contactdoos openschroeven

Schroef het contactdoosje open.

Inbouwspots plaatsen - Draden aansluiten

Trek de kabel door het boorgat en strip de kabels bloot (max. 1cm). Sluit de draden aan d.m.v. de lusterklem in het contactdoosje. Houd bij de aansluiting van de bedrading de juiste kleuren in acht: blauw (N), bruin of zwart (L) en indien beschermklasse I, geelgroen (aardleiding).

Opmerking
Indien u meerdere inbouwspots wenst te plaatsen en deze gelijktijdig wilt bedienen, moeten deze parallel geschakeld worden. Dat betekent dat u in elk contactje van de lusterklem 2 draden moet aansluiten (2 bruine en 2 blauwe), waarvan er telkens 1 naar de volgende inbouwspot vertrekt. Op deze manier kan u ze allemaal samen laten branden, dimmen en uitschakelen.

Indien er gewerkt wordt met inbouwspots van 12volt moet een transformator gebruikt worden.

 

Inbouwspots plaatsen - Schroeven vastdraden

Draai de schroefjes van de lusterklem goed aan zodat ze niet kunnen loskomen. Draai steeds de (klem)schroeven van alle elektrische aansluitingen stevig aan, vooral de bevestigingen van de 12V-laagspanningdraden (indien van toepassing).

 

Inbouwspots plaatsen - Contactdoos dichtschroeven

Schroef het contactdoosje terug dicht.

Inbouwspots plaatsen - Inbouwspots in boorgat

Schuif de inbouwspot in het boorgat door de veren samen te drukken. Zorg dat de korte veertjes buiten het boorgat blijven, zodat de spot vastgeklemd wordt.

 

Inbouwspots plaatsen - Stroom inschakelen

Schakel de stroom terug in door de zekering terug op te zetten.

 

Inbouwspots plaatsen - Klaar voor gebruik

Uw  inbouwspot is nu klaar voor gebruik.

Inbouwspots vervangen

Inbouwspots plaatsen - Lamp vastdraaien

Verwijder de ronde metalen veer die ervoor zorgt dat de lamp in de inbouwspot blijft zitten, zodat de lamp uit de inbouwspot komt.

Inbouwspots plaatsen - Ronde veer plaatsen

Neem de fittinghouder en de lamp vast en draai de lamp een kwartslag naar links om deze los te maken. Plaats een nieuwe lamp en draai deze een kwartslag naar rechts om ze vast te zetten.

Inbouwspots plaatsen - Lamp vastdraaien

Plaats de ronde veer weer op haar plaats, zodat de lamp blijft zitten in de inbouwspot.

Tips

  • Indien u de inbouwspots wenst te plaatsen in de badkamer, zorg dan dat u inbouwspots neemt die hiervoor geschikt zijn (controleer de IP-waarde op de verpakking).
  • De fabrikant adviseert een juiste toepassing van verlichtingsarmaturen! Volg én bewaar daarom de gebruiksaanwijzing voor een veilige en betrouwbare installatie en werking van het armatuur.
  • Raadpleeg bij twijfel steeds een vakman of het verkooppunt. Leef in ieder geval de installatievoorschriften na.
  • Door de warmteontwikkeling van inbouwspots is brandgevaar geen onbestaand risico. Zorg er daarom voor dat de inbouwspots niet worden bedekt door isolatie.

Materiaallijst

Materiaal

  • Inbouwspots

Gereedschap

  • Boormachine
  • Klokboor
  • Schroevendraaier
  • Striptang
  • Lusterklemmen