Categorieën

Home  >  Doe-het-zelf  >  Forum  >  Hout en bouw  >  steunpilaar pergolla/carport
Terug naar de lijst
Bewaar in "Mijn Hubo"

steunpilaar pergolla/carport

24/06/2009steunpilaar pergolla/carport

5708 keer gelezen / 3 berichten
Willy

Categorie : Hout en bouw

Ik heb naast ons huis in de tuin een vierkante put gegraven van 30cm op 30cm en 40cm diep.

Die wil ik opvullen met beton en dan daarop een paal zetten om het dak van de pergola/carport te ondersteunen. 

Het gewicht van al het materiaal voor het dak inclusief de pannen weegt 1,2Ton(daar heb ik ook het gewicht bijgerekend van een flinke laag sneeuw)

Het dak wordt aan twee kanten gedragen door de zijmuur van huis en garage maar de helling en het gewicht komt vooral op die ene paal terecht.

 

De paal is een geschaafde balk van 18cm op 14 cm.

Mijn vraag aan de ervaren doe-het -zelvers

Is deze balk sterk genoeg?

Is de fundering diep genoeg?

Hoeveel beton moet ik maken voor die put op te vullen?

Hartelijk bedankt!
Reacties

Datum Titel Auteur
27/06/2009


steunpaal


ik denkdat die paal de last kan dragen ; moet wel een hard houten soort zijn zoals bvb afzelia ,die houtsoort kan tegen vocht ,ook als die onbehandeld is ; rode noorse den of zo kan ook die last aan (geen witte den type nemen) ; gedeelte wat in beton steekt behandelen met cerbone of vloeibare taar ; in hubo of zo hebben ze van die bussen voor  bescherming tegen vocht,zwart spul en alleen dat wat in beton steekt ; ge kunt gedeelte ook nog beschermen door er betumen of epdm rond te zetten en vast nagelen met die nagels met grote kop (lood- of zinknagels ?) ; dan kan hout nog iets bewegen als het krimt of uitzet door vochtgehalte ; hoeveelheid beton is L X B X H en is  0,0036M3; 40cm diep is wat weinig , zou min. 60cm nemen en zeker voor de kans van opvriezen , vorst mag niet aan onderkant beton komen anders vriest die omhoog ;en breedte errond was 40 à 50 cm beter ; gewicht op paal zal rond 1/4 van totaal gewicht liggen ; in DHZ zaken hebben ze zakjes van 25kg beton of voor vastzetten van palen in grond (gebruik staat op die zakken)hub47 |Top 
03/03/2011


metselaar'


in de ideale wereld moet de fundering aldtijd uitgegraven worden tot op de 'harde'.

daarmee bedoelen we liefst tot op de zavel. Anders zeker een meter uitgraven en half vuillen met puin. Goed aandammen eerst.

De reden hiervoor is de volgende, als je beton stotrt op zwarte of nog levende grond weet dan dat die grond nog altijd aan het verteren is door aanwezigheid van wortels, wormen enz.

Dan nog wat gewicht daar op en je krijgt geheid problemen..eric |Top 
03/03/2011


paal


 

hub47:

ik denkdat die paal de last kan dragen ; moet wel een hard houten soort zijn zoals bvb afzelia ,die houtsoort kan tegen vocht ,ook als die onbehandeld is ; rode noorse den of zo kan ook die last aan (geen witte den type nemen) ; gedeelte wat in beton steekt behandelen met cerbone of vloeibare taar ; in hubo of zo hebben ze van die bussen voor  bescherming tegen vocht,zwart spul en alleen dat wat in beton steekt ; ge kunt gedeelte ook nog beschermen door er betumen of epdm rond te zetten en vast nagelen met die nagels met grote kop (lood- of zinknagels ?) ; dan kan hout nog iets bewegen als het krimt of uitzet door vochtgehalte ; hoeveelheid beton is L X B X H en is  0,0036M3; 40cm diep is wat weinig , zou min. 60cm nemen en zeker voor de kans van opvriezen , vorst mag niet aan onderkant beton komen anders vriest die omhoog ;en breedte errond was 40 à 50 cm beter ; gewicht op paal zal rond 1/4 van totaal gewicht liggen ; in DHZ zaken hebben ze zakjes van 25kg beton of voor vastzetten van palen in grond (gebruik staat op die zakken)

Ik geef u voor 99% gelijk. Het enige wat je best niet doet, is dat bitumen idee. Zo verzamel je een kommetje water rond de paal, want er komt zeker water in. Als je de paal echter insmeert met een dikke laag blackvernis (onder die naam wordt het verkocht), is het hout beschermd, en het beton wat errond gegoten is, vormt een perfecte mal, waar weinig water in zal gaan. Geen plastiek rond de paal doen ook... Zelfde probleem.sofie |Top