De verschillende soorten handzagen

De handzaag

 

De handzaag bestaat uit een flexibel uit staal vervaardigd zaagblad met een handvat. Het blad van de handzaag is ongeveer 1mm dik. Lengtes tot 500mm. De tanden staan ten opzichte van elkaar verbogen. 

Toepassing: Deze is bedoeld voor het verzagen van platen en planken uit massief hout, spaanderplaat, enz.

De metaalzaag

 

De metaalzaag is een handzaag met een flexibel zaagblad met vele kleine tanden. Het zaagblad zelf wordt opgespannen tussen de beugel.

Toepassing: De metaalzaag wordt gebruikt om dunne buisjes en lichte metalen profieltjes te zagen. 

De boogzaag

 

Het zaagblad van een boogzaag wordt in een stalen beugel onder spanning gehouden. Boogzagen worden met verschillende vertandingen geleverd.

Toepassing: U kan er behalve bomen, ook vochtige balken mee inkorten. 

De rugzaag

 

Deze zaag heeft een rechthoekig zaagblad, dat voorzien is van een versterkte rug: een metalen strip dat het zaagblad een grote stijfheid bezorgt.

Toepassing: De fijne (afkort)tanden geven een zuivere zaagsnede in fineerhout, dunne meubelpanelen, lijsten, enz. Uitstekend voor het afkorten van latten , balken en het maken van pennen.

De verstekzaag

 

Een handbediende zaag, uitgerust met een houder waarin het te zagen voorwerp kan rusten. De zaag zelf is bevestigd aan een geleider. Op die manier kan de hoek tussen de zaag en het te zagen voorwerp ingesteld worden op de meest voorkomende hoeken, zoals 30°, 45°, 60° en 90°.

Toepassing: Een verstekzaag dient om te zagen onder een hoek. Mogelijke toepassing van een verstekzaag is het maken van een kader voor een schilderij, maar ook bijvoorbeeld deuromlijstingen. 

De figuurzaag

 

Deze zaag bestaat uit een dun zaagblad, dat in een hoge beugel wordt opgespannen.

Toepassing: Je maakt gebruik van een figuurzaag om scherpe bochten en complexe vormen uit te zagen. De figuurzaag is alleen geschikt om kleine voorwerpen te zagen, niet dikker dan enkele millimeters. 

De snoeizaag

 

De snoeizaag lijkt sterk op een mes, maar dan met een licht gebogen blad om in de juiste hoek, snel en gemakkelijk te zagen. De tanden zijn zo gevormd dat de zaag bij de terugtrekkende bewegingen 'snijdt', vooral interessant wanneer je boven het hoofd werkt. Het blad van koolstofstaal is roestbestendig. Kan verlengd worden door een houten paal in de greep vast te vijzen.

Toepassing: Moeilijk bereikbare takken snoeien of selectief snoeien, hetgeen machinaal niet kan gebeuren.


 

Veiligheidstips

  • Kijk zorgvuldig na dat het materiaal dat je wenst te zagen geen nagels of schroeven bevat. Dit zou het zaagblad beschadigen.
  • Gebruik veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril
  • Klem het te zagen materiaal goed vast.