De verschillende soorten Zaagmachines

Elke klus vraagt voor zijn eigen soort zaagmachine, en bij Hubo is er een ruim aanbod van verschillende zaagmachines te vinden. Zo zoek je voor in de tuin hoogstwaarschijnlijk naar een kettingzaag om takken door te zagen, maar ben je dan voor binnen weer op zoek naar een verstekzaag om je plinten op de juiste hoogte af te zagen. Wij sommen hieronder voor jou de verschillende soorten zaagmachines op, met elk hun toepassingen. 

De decoupeerzaag

Bij de decoupeerzaag wordt de draaiende beweging van de motor omgezet in een verticale slag, zodat het zaagblad snel op en neer wordt bewogen. Deze beweging kan nog versterkt worden door een pendelbeweging. Bij de opwaartse beweging gaat het zaagblad ook wat vooruit. Hierdoor wordt het mogelijk sneller en makkelijker te zagen en verslijt het zaagblad minder vlug. 

Toepassing:
Met een decoupeerzaag kan je ronde of andere vloeiende lijnen zonder moeite zagen in hout, kunststof, metaal en zelfs tegels (speciale zaag). Voor een zuivere zaagsnede, zet je de pendelbeweging wel volledig uit (bv. voor dunne platen). Bij harde materialen kan je het best een gat boren aan de binnenkant van het uit te zagen gat.

Toepassing:
Verschillende zaagbladen, naargelang het te bewerken materiaal, kunnen vastgezet worden met ofwel een schroevendraaier, een inbussleutel of gewoon te klemmen. Bij dunne platen moet u best goed klemmen anders trekt de zaag het materiaal gewoon mee omhoog met vervormigen en slechte zaagsneden als gevolg.

De cirkelzaag

Bij de cirkelzaag wordt het zaagblad rechtstreeks op de as van de motor gemonteerd. De cirkelzaag is voorzien van een asblokkering en veiligheidsschakelaar voor een perfecte veiligheid.

Toepassing:
Ideaal voor alle werken op de bouwwerf en in de werkplaats. Zeer geschikt voor de timmerman, de houtbewerker en de kastenmaker. Ook om verstek te zagen.

Toepassing verstekzagen met cirkelzaag:
Met de cirkelzaag kan je ook verstekzagen, dit gecombineerd met de bijgeleverde geleider om rechte zaagsneden te bekomen. Er is bijvoorbeeld een aanduiding op de zaagmachine om 45° verstek te zagen. Er zijn uitvoeringen waarmee je dunne metalen platen kan zagen, uiteraard met het aangepaste zaagblad. 

De verstekzaag

De verstekzaag


De verstekzaag of afkortzaag heeft een ondertafel met geleider waartegen het werkstuk wordt geplaatst. Het zaagblad kan onder bepaalde hoeken worden bewogen om alzo schuine zaagsneden te kunnen maken. De ondertafel zelf kan ook verdraaid worden.

De verstekzaag met laser


De verstekzaag met laser biedt dezelfde mogelijkheden als de gewone verstekzaag, maar hier wordt de snijlijn verlicht door de laser van het toestel.

De verstekzaag met boventafel


Dit toestel heeft als extra een boventafel. Hiermee wordt het werkstuk over de zaag bewogen tegen een vaste geleider. De zaagsnede zal mooi recht zijn. Kan als gewone afkortzaag of als zaagtafel gebruikt worden.

De telescopische verstekzaag


Met deze verstekzaag kunnen er bredere werkstukken gezaagd worden omdat het zaagblad over twee geleiders naar voren kan bewegen. Er zijn ook uitvoeringen op een tafel.

De bandzaag

De bandzaag, of lintzaag, bestaat uit een gesloten band die voortdurend ronddraait.

Toepassing:
Dit toestel is ideaal om snel en nauwkeurig allerlei soorten hout te bewerken. Ook om wat grillige vormen uit te zagen.

Met de bandzaag heb je beperkt de voordelen van een decoupeerzaag en kan je tevens in niet te dikke en te grote materialen tamelijk complexe vormen uitzagen. Het zagen van dikke houten werkstukken rustend op de zaagtafel, eventueel tegen een geleider is comfortabeler dan een handzaag. Afhankelijk van de breedte van de bandzaag mag je het materiaal dikker nemen. Indien je niet met de juiste breedte van het zaagblad zaagt, zal de zaagsnede niet mooi verticaal zijn.

De figuurzaag

De figuurzaag bestaat uit een dun kort zaagblad, gaat op en neer en is alleen geschikt om kleine voorwerpen te zagen. Niet dikker dan enkele millimeters. Werktafel verstelbaar om onder een hoek te zagen.

Toepassing:
De figuurzaag wordt gebruikt om scherpe bochten en complexe vormen uit te zagen.

Met een dun zaagbladje zaag je de meest complexe figuurtjes uit in materiaal van enkele millimeters. Via een plastic buisje wordt het zaagsel weggeblazen om de snijlijn goed te kunnen zien. De werktafel is zelfs verdraaibaar.

De tafelzaag

Een tafelcirkelzaag kan geleverd worden met tafelverlenging, wielenset en handgrepen. Indien ze voorzien is van wielen is ze gemakkelijk te transporteren door één persoon. Stofafzuiging mogelijk.

Toepassing:
Te gebruiken voor platen, lange werkstukken. Vanaf het zaagblad meet u naar de geleider de juiste maat. Je klemt deze laatste vast, start de machine op en schuift langzaan de plaat naar het zaagblad toe. Onderaan de zaagmachine is er mogelijkheid om het zaagsel op te vangen. De hoogte van het zaagblad is eveneens regelbaar, eventuele ondiepe groeven kunnen in lange platen of planken worden gezaagd.

De reciprozaag

Er bestaat ook een elektrisch apparaat dat zowel rechtdoor als in bochten kan zagen. De universele, alleszaag, schrobzaag ofwel reciprozaag genoemd. De vele zaagbladen kunnen alle materialen aan.

Toepassing:
De reciprozaag is een universeel stuk gereedschap. Het wordt gebruikt om kozijnen uit te zagen, voor sloopwerken, in de tuin, hout, kunststoffen, gipsplaten en metalen. Met de flexibele zaagbladen kan je ook op moeilijk bereikbare plaatsen werken, bv. langs een muur.

De kettingzaag

De bezine kettingzaag

Het hart van de kettingzaag bestaat uit een motor die via een klein tandwiel de ketting doet ronddraaien over een stalen zwaard.

Toepassing:
De kettingzaag dient uitsluitend om hout te zagen. Ideaal voor het snoeien van bomen of het afzagen van boomstammen. Autonoom te gebruiken.

De elektrische kettingzaag

Hetzelfde gebruik als de benzinekettingzaag, alleen is het vermogen iets minder krachtig, kunnen de zwaardlengtes niet zo lang zijn en word je geconfronteerd met snoerbeperkingen.

Toepassing:
Interessant om grote takken en afgezaagde stammen in te korten.

Veiligheidstips

  • Zorg ervoor dat de kabel van de zaagmachine niet in de weg staat. Zo vermijd je dat de kabel mee wordt doorgezaagd.
  • Kijk zorgvuldig na dat het materiaal dat je wenst te zagen geen nagels of schroeven bevat. Dit zou het zaagblad beschadigen.
  • Gebruik veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril.
  • Klem het te zagen materiaal goed vast.
  • Verwijder de machine niet van het materiaal zolang het zaagblad nog draait.

In samenwerking met: