De verschillende soorten Verfborstels en -rollers

Het assortiment verfborstels en verfrollers is erg groot. Het is aan te raden om bij elke schilderklus zowel een verfroller als een verfborstel te gebruiken. De verfroller schildert snel en gemakkelijk grote oppervlakken. De verfborstel wordt gebruikt voor de kleinere verfklussen en de afwerking. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte verfborstels en verfrollers, zodat je goed voorbereid aan je schilderklus kan beginnen.

De soorten verfborstels

Verfborstels zijn te vinden in veel verschillende vormen en maten. Elke borstel heeft specifieke eigenschappen en het is daarom vaak een moeilijke keuze om te bepalen welke verfborstel nu het beste is voor welke schilderklus.

Een verfborstel kan verschillende soorten haren hebben: synthetische haren of natuurlijke haren. Verfborstels met synthetische haren zijn geschikt voor verf op waterbasis en synthetische verf. Deze borstels zijn gemakkelijk te reinigen door ze af te spoelen met water. Borstels met natuurlijke haren worden doorgaans gebruikt voor olieverf. Deze verfborstels zijn te reinigen met white spirit.

Platte verfborstel

 

De platte verfborstel is de bekendste onder de verfborstels. Hij is verkrijgbaar in verschillende diktes en is daarom bruikbaar voor verschillende klussen.

Toepassing:
De platte verfborstel is uiterst geschikt om te lakken, te beitsen en te vernissen. Als u grotere oppervlakken gaat schilderen, is deze verfborstel een goede keuze.

Ronde verfborstel

 

De ronde verfborstel heeft een kleiner oppervlak en wordt gebruikt voor allerlei nauwkeurige schilderklussen. Vaak zijn ronde borstels omsloten door een koord. Dit koord kan worden aangetrokken, zodat de haren van de verfborstel goed samenblijven. De verf kan hierdoor gemakkelijker uitgestreken worden. Verkrijgbaar in verschillende diktes.

Toepassing:
Ronde verfborstels zijn ideaal voor precisiewerken: deuren, raamkozijnen, … Deze borstels worden gebruikt bij het aanbrengen van acryl-, alkyd- en lakverf.

Radiatorkwast

 

De radiatorkwast is een smallere kwast met een lange steel. Bovenaan heeft deze verfborstel een knik.

Toepassing:
De radiatorkwast wordt gebruikt om moeilijk bereikbare plaatsen te schilderen, zoals achter een radiator of een buis.

Blokwitter

 

De blokwitter is een vierkantige kwast met lange haren en wordt ook wel witborstel of blokkwast genoemd. Deze verfborstel kan veel verf in één keer opnemen. Door de lange haren kan de blokwitter ook gemakkelijk verf verspreiden in de poriën van steenwerk.

Toepassing:
De blokwitter wordt gebruikt om grote oppervlakken te schilderen, zoals muren en plafonds. De blokwitter is ook een krak in het verven van ruwe materialen en ondergronden met profielen!

De soorten verfrollers

Verfrollers hebben verschillende voordelen bij je schilderwerken. Je kan in een kortere tijdspanne een groter oppervlak schilderen. Daarenboven zorgt een verfroller voor een egale dosering van de verf. Er zijn verschillende verfrollers op de markt met elk hun eigen kwaliteiten. Verfrollers kunnen bestaan uit natuurlijke of synthetische materialen.

Universele muurverfroller

 

Toepassing:
De universele muurverfroller wordt gebruikt voor oppervlakken zoals plafonds en muren. Deze roller is geschikt voor alle soorten latexverf.

Anti-spat muurverfroller

 

Toepassing:
De anti-spat muurverfroller vermindert spetters of verfvlekken bij het schilderen van muren of plafonds. Daarnaast zal deze muurverfroller door zijn speciale structuur minder snel verslijten. De anti-spat muurverfroller is hanteerbaar voor alle soorten latexverf.

Lakroller

 

Toepassing:
De lakroller bestaat uit een schuimrol met een zeer fijne structuur. Bij het lakken haalt deze roller daardoor een egaal resultaat. De lakroller is ook bruikbaar voor synthetische grondverven, hoog- en zijdeglans.

Parketlakroller

 

Toepassing:
De parketroller is een kortharige verfroller die ontworpen is voor het verven van vloeren. Hij zorgt voor een glad resultaat en zijn haren zijn beter bestand tegen oplosmiddelen.

Structuurroller

 

Toepassing:
De structuurroller of effectroller wordt gebruikt om een decoratief effect of reliëf te creëren op muren. Elke soort structuurroller veroorzaakt een ander effect: bijvoorbeeld een boomschorseffect, honingraatstructuur, …

2-componentroller

 

Toepassing:
De 2-componentenroller is een verfroller die wordt gebruikt voor epoxy, 2-componenten en PU-lakken.

Behanglijm- en glasweefselroller

 

Toepassing:
De glasweefselroller en de behanglijmroller zijn geschikt voor het aanbrengen van de lijm bij het behangen of het plaatsen van glasweefsel.

Beitsroller

 

Toepassing:
De beitsroller zorgt voor extra verfopname en betere dekking van dunne beitsen.