De verschillende soorten LED

Vroeger werd er vaak niet aan gedacht om LED-verlichting te gebruiken in huis omdat het een fel, koud licht afgaf. Sinds dat LED-verlichting ook verkrijgbaar is in warme gezellige lichttinten, is dit soort binnenverlichting niet meer weg te denken in ons interieur. LED-lampen bieden tal van grote voordelen: een lange levensduur, een laag stroomverbruik en geven een grotere lichtopbrengst dan gloeilampen.

LED-lampen worden ook niet langer enkel in spots gebruikt. Je ziet ze nu ook als lamp in staande lampen, tafellampen, lusters, kortom alle klassieke armaturen waarin de lichtbron zichtbaar is. De nieuwste generatie LED filament lampen lijken qua vorm en licht zelfs op de oude gekende gloeilamp. Waar de LED lamp vroeger vaak lelijk was mogen deze LED filament lampen zeker terug gezien worden.

De voordelen van LED-verlichting

 • Lange levensduur
  LED’s van goede kwaliteit, gaan tot 50.000 uren mee.
 • Schokbestendig
  Aangezien LED’s geen kwetsbaar gloeidraadje hebben, zijn ze erg sterk en duurzamer dan elke andere lichtbron.
 • Hoog energierendement
  LED’s zijn zuiniger dan traditionele verlichting, maar hebben een zelfde of betere lichtopbrengst.
 • Voor alle doeleinden
  LED’s zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle vormen en maten. Hierdoor bestaat er voor elke lamp een LED-vervanger.
 • Klein
  Door hun kleine formaat passen LED’s moeiteloos in elegant ontworpen armaturen.
 • Geringe warmte-afgifte
  LED’s zetten de energie om in licht en niet in warmte zoals klassieke lampen. Hierdoor zijn ze veilig in gebruik.

Daarnaast maakt de LED technologie het mogelijk om lampen te creëren met extra functies:

De verschillende soorten LED op een rijtje

We onderscheiden ruwweg 3 soorten LED lampen met 3 verschillende technologieën:

SMD (Surface Mounted Device)

Bij deze techniek wordt een lamp opgebouwd door een reeks LED diodes naast elkaar te plaatsen afgedekt met een lens of kap. Je kan deze verschillende LEDs met het blote oog zien. Bij lampen met SMD techniek zal je ook als de lamp brandt, de verschillende LEDs opmerken. Het is dus mogelijk dat een SMD lamp meerdere schaduwen werpt omdat het licht van verschillende richtingen komt. SMD lampen zijn vaak goedkoper dan COB lampen.

COB (Chip on Board)

Bij COB lampen worden de verschillende LED diodes zo dicht op elkaar gezet dat ze als het ware bijna samensmelten tot 1 geheel. Lampen met deze techniek zullen het idee geven dat het licht van 1 punt komt en werpen ook 1 schaduw Het licht van deze lampen lijkt als zodanig meer op dat van klassieke lampen. COB lampen zijn vaak iets duurder dan SMD.

LED Filament

Filament lampen bieden een 1 op 1 vervanging voor de klassieke gloeilamp. Bij deze techniek worden de leds heel dicht op elkaar op een glazen staafje gezet. De verschillende staafjes worden in een kerstboom vorm in de lamp geplaatst.  Voordeel van deze techniek is dat filament lampen 360° rondom licht kunnen uitstralen. Filament lampen lijken qua vorm en licht dus het meest op de klassieke gloeilamp.

Koud of warm licht
Bij de keuze voor een ledlamp dien je ook rekening te houden met de lichtkleur, dimbaarheid en lichtopbrengst. De lichtkleur bepaalt de atmosfeer. Warm licht is gezellig en ideaal voor woon en slaapkamer, koud wit licht is ideaal om bij te werken. In keukens wordt vaak koud wit licht gebruikt boven het aanrecht.

Dimmen
Wil je de lampen kunnen dimmen dan moet je er op letten dat je ook effectief dimbare LED lampen koopt. Deze kan je herkennen aan het symbool hieronder afgebeeld. Verder is het belangrijk dat ook je dimmer LED compatibel is. 


Lumen
Ten slotte zie je bij elke LED lamp een lumen output vermeld. Dit is de lichtopbrengst van de lamp. Hoe hoger de waarde hoe meer licht de lamp geeft. In de tabel hiernaast geven we je een overzicht van het aantal lumen dat je nodig hebt om een klassieke lamp te vervangen.