Hoe een muur isoleren?

1. Een scheidingswand met aluminium profielen isoleren

Instructievideo

Stappenplan

Je hebt een wand met metalen profielen waarvan de afstand tussen de rugzijden van de profielen juist 60cm is.

Bevestig de bouwplaat tussen de aluminium profielen. De rechterzijde bevestigt u in de U-vormige uitsparing van het profiel en de andere zijde tegen de rug van het linker profiel.

Op deze manier zit de plaat geklemd tussen de profielen en kan er niet uitvallen

Wanneer de bouwplaten tussen de profielen bevestigd zijn, kan u de gipsplaten op de aluminium profielen bevestigen, waarbij de naad tussen twee gipsplaten in het midden van een aluminium profiel valt.

Dergelijke opstelling met één gipsplaat langs beide kanten levert ongeveer een half uur brandweerstand en ongeveer 45 decibel geluidsreductie op.

Een opstelling met twee gipsplaten langs iedere zijde geeft ongeveer anderhalf uur brandweerstand en 55 decibel geluidsreductie. Hierbij overlapt de tweede laag gipsplaten de naden van de eerste laag.

Zorg dat de afwerkingslaag de vloer, muur of plafond niet raakt om voorzetting van trillingen bij het belopen van de vloer niet verder te zetten. Zorg voor een elastische schokdempende voeg van enkele millimeters.

2. Een voorzetwand met houten profielen isoleren

Maak een houten raamwerk met exact 60cm tussen de balken.

Klem de isolerende bouwplaat tussen het houten regelwerk.

Snijd, waar nodig, mooi aansluitende passtukken.

Indien je een voorzetwand plaatst ter isolatie van een bestaande buitengevel, plaats dan over de isolatie een dampscherm (plasticfolie van 0,2mm), door het op de balken te nieten.

Werk op het einde af met gipsplaten of hout. Zorg dat de afwerkingslaag de vloer, muur of plafond niet raken om voortzetting van trillingen bij het belopen van de vloer niet verder te zetten. Zorg voor een elastische schokdempende voeg van enkele millimeters.

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap