Een wand betegelen

In samenwerking met:

Voorbereiding

Ondergrond klaarmaken om te betegelen

Vooraleer je start met je wand te betegelen, moet de ondergrond droog, stevig, vet– en stofvrij zijn.

Kleine oneffenheden dienen niet bijgewerkt te worden. Grotere oneffenheden kan je bijwerken met een vulmiddel of je schuurt deze gewoon vlak.

Primer aanbrengen

Behandel eerst de ondergrond met een primer of hechtemulsie door gebruik te maken van een borstel of verfkwast en hou rekening met de droogtijd vooraleer verder te gaan met de werken.

Tegels uitlijnen

Maak gebruik van een richtlat, een waterpas en een potlood. Trek een loodlijn op de wand daar waar je de eerste rij tegels wilt plaatsen door gebruik te maken van de waterpas. Bepaal hierbij ook de voegbreedte (2 à 10mm) die je gaat hanteren om te betegelen.

Inlijmen

Tegellijm mengen

Meng de tegellijm volgens de mengverhouding en de voorschriften op de verpakking. Doe dit met behulp van een roerijzer. Vervolgens enkele minuten laten rusten en opnieuw doorroeren tot een homogene brij.

Je kan ook gebruik maken van reeds kant-en-klare pasta’s.

Lijm uitsmeren

Smeer de lijm uit in een gelijkmatige dikte met een truweel over de wand die je gaat betegelen.

Breng niet meer lijm aan dan wat je binnen de verwerkingstijd kan verwerken.

Lijm doorkammen

Doorkam vervolgens de tegellijm met een lijmkam of een getande spaan.

Tegels aandrukken

Begin nu te betegelen! Druk de tegels aan in het lijmbed, gebruik een waterpas om de vlakheid van het geheel na te kijken. Kijk na of de tegel voor 80% van zijn oppervlakte bedekt is met lijm. Indien dit niet het geval is of indien de tegel zich niet vasthecht in het lijmbed, kan je overgaan tot het inlijmen van de achterkant van de tegel en vervolgens de achterkant van de tegel doorkammen.

Voegkruisjes aanbrengen

Maak gebruik van de voegkruisjes om de voegen even breed te maken om zo je wand te betegelen.

De kruisjes moeten achteraf niet verwijderd worden.

Voegen

Onderschat het belang van de voegen niet bij het betegelen! Voegen zijn niet alleen belangrijk op esthetisch vlak maar vooral voor de duurzaamheid van de wand.

Van zodra de lijm volledig droog is (we raden aan minstens 24u te wachten) kan je beginnen met het voegen. Zorg ervoor dat de voegen zuiver, stofvrij en gelijkmatig diep zijn vooraleer je begint.

Mogelijke voegbreedtes (afhankelijk van de tegel):

Tegel 10cm voeg 2 à 3mm 
Tegel 20cm voeg 3 à 5mm 
Tegel 30cm voeg 5 à 10mm

Voegmortel voorbereiden

Meng de voegmortel met water tot een smeuïge brij volgens de dosering en de voorschriften op de verpakking. Opgelet, de dosering nauwlettend volgen. Maak de mortel niet te vloeibaar, de mortel zal dan slecht drogen en de voegen riskeren te barsten, zoniet zelfs af te brokkelen.

Voegmortel aanbrengen

Smeer het voegmateriaal uit over de wand en smeer de voegen diagonaal dicht met een voegrubber.

Verwijder het overschot.

Naargelang de werfomstandigheden, maar in het algemeen wanneer de voegmortel op de wand mat wordt, en in de voegen opstijft, de tegels met een vochtige spons reinigen teneinde het overschot te verwijderen en de voegen glad te strijken.

Wanneer de voegen volledig droog zijn, met een droge doek de laatste sporen van de voegmortel oppoetsen.

Pas na 48 uur mag je de wand schoonmaken met water.

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap