Een vloer egaliseren

In samenwerking met:

Dekvloer egaliseren

De ondergrond voorbehandelen

De ondergrond moet droog, stevig, vet– en stofvrij zijn. Voor zuigende ondergronden, de ondergrond voorzien van een primer. Een primer reguleert het zuigvermogen, fixeert het oppervlak en vormt een hechtbrug.

Herstel oppervlakkige barsten en beschadigingen vooraf met snel hardende renovatiemortel, met een laagdikte van 3 tot 30mm.

Egalisatiemiddel aanmaken

Zorg voor een zelfnivellerend, vezelversterkt egalisatiemiddel voor dekvloeren, met een laagdikte van 2 tot 10mm.

Meng het egalisatiepoeder met water in een emmer volgens de mengverhouding en de voorschriften op de verpakking. Doe dit met behulp van een roerijzer.

Het mengsel blijft lopend, maar let erop dat het klontvrij is

Egalisatiemiddel uitgieten

Giet het aangemaakte mengsel in banen uit over de vloer.

Egalisatiemiddel uitvloeien

Bevorder het uitvloeien van het egalisatiemiddel met een spaan. Wacht bij meerdere lagen de beloopbaarheid van de vorige laag af. Breng de vloerbekleding enkel na volledige droging van de vloer aan.

Houten vloer egaliseren

De ondergrond voorbereiden

Schroef bij houten ondergronden vooraf de verende planken of platen vast om een zo effen en vast mogelijke ondergrond te verkrijgen.

De ondergrond voorbehandelen

De ondergrond moet droog, stevig, vet– en stofvrij zijn. Voor niet-zuigende ondergronden, zoals hout, voorziet u de ondergrond van een hechtmiddel.

Vul brede voegen best vooraf uit met een snel hardende renovatiemortel.

Egalisatiemiddel aanmaken

Zorg voor een zelfnivellerend, vezelversterkt egalisatiemiddel voor houten vloeren, met een laagdikte van 2 tot 10mm. Meng het egalisatiepoeder met water in een emmer volgens de mengverhouding en de voorschriften op de verpakking. Doe dit met behulp van een roerijzer. Het mengsel blijft lopend, maar let erop dat het klontvrij is.

Egalisatiemiddel uitgieten

Giet het aangemaakte mengsel in banen uit over de vloer.

Egalisatiemiddel uitvloeien

Bevorder het uitvloeien van het egalisatiemiddel met een spaan. Wacht bij meerdere lagen de beloopbaarheid van de vorige laag af. Werk de volledig effen houten vloer, na volledige droging, met vloertegels, vast tapijt of vinylbekleding af.

Betonvloer uitvullen

De ondergrond voorbehandelen

De ondergrond moet droog, stevig, vet– en stofvrij zijn. Voor zuigende ondergronden, de ondergrond voorzien van een Primer, fixeermiddel. Een fixeermiddel reguleert het zuigvermogen, fixeert het oppervlak en vormt een hechtbrug.

Egalisatiemassa

Zorg voor een zelfnivellerende, snelhardende uitvulmiddel voor dekvloeren, beton en oude tegelvloeren, met een laagdikte van 10 tot 30mm.

Meng het egalisatiepoeder met weinig water in een emmer volgens de mengverhouding en de voorschriften op de verpakking. Doe dit met behulp van een roerijzer en let erop dat het een klontvrije massa wordt. Verwerkingstijd van het mengsel bedraagt +-20 minuten.

Egalisatiemassa uitgieten

Giet de massa vervolgens uit in banen over de vloer.

Egalisatiemassa uitvloeien

Bevorder het uitvloeien van het egalisatiemiddel met een spaan. De laagdikte kan variëren tussen de 10 en de 30mm.

Afwerking

Strijk na volledige droging de uitvullaag voor met een primer. De droogtijd is afhankelijk van de laagdikte en van de omgevingstemperatuur.

Werk tenslotte af met een vloerbekleding.

Tips

  • Bescherm het vers aangebrachte materiaal tegen zon en tocht.

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap