Een deur inbouwen in een gipswand

In samenwerking met:

Bereken je deur

  • Afmetingen deurblad: b x h (breedte x hoogte)
  • Dikte houten lat: 2,5cm
  • Dikte houten deurkozijn: ca. 2cm
  • Opening tussen onderste horizontale profielen: b + 6cm 
  • Afstand B tussen de beide verticale profielen: b + 11cm 
  • Lengte linteel (ingesneden op 10cm van de uiteinden): b + 31cm 
  • Lengte van houten lat (= hoogte van linteel): h + 3cm

Duid vooraf op de vloer de plaats van de deuropening aan. De afmeting van de opening wordt bepaald door de breedte (b) van het deurblad en bedraagt: b + 6cm (= dikte deurkozijn + speling, langs beide zijden).

De deur inbouwen

Onderbreek het onderste horizontaal profiel op de plaats van de deuropening.

Plaats links en rechts van de opening een verticaal profiel (met de rugzijde naar de deuropening) en maak deze profielen vast aan de horizontale profielen met een teksschroef. Een teksschroef is een zelfborende plaatschroef voor onderlinge bevestiging van profielen.

Zorg ervoor dat:

  • De stijlen mooi verticaal staan (controleren met waterpas)
  • Ze op een onderlinge afstand (B) staan: B = b + 11cm (deurblad b + 6cm + nog 2 x 2,5cm voor de dikte van de houten lat)

Neem een horizontaal profiel en knip deze op lengte aan de hand van een plaatschaar of haakse slijper: b + 31cm. Knip vervolgens aan beide uiteinden de 2 zijvleugels in, op 10cm van elk uiteinde en plooi ze om. Het middenstuk of linteel heeft nu een lengte B = b + 11cm en past perfect tussen de verticale profielen. Schroef een houten lat in het linteel (48 x 25mm). Zorg ervoor dat de houten lat in het linteel past.

Schuif nu het linteel tussen de verticale profielen.

Het linteel zal later op de verticale houten latten rusten.

Schroef tegen de rugzijde van beide verticale profielen een houten lat (breedt x dikte = 48 x 25mm en lengte = deurhoogte + 3cm) om later het deurkozijn tegen te bevestigen. Schroef langs de binnenkant van het verticaal profiel in het hout.

Bevestig een gipsplaat op het frame en maak een horizontale insnijding aan de bovenkant van de plaat die de deuropening bedekt. Gebruik daarvoor een handzaag.

Snijd nadien met een breekmes in de rugzijde van de gipsplaat, loodrecht van boven naar onder en breek de plaat met een korte slag. Snijd dan het karton aan de voorzijde van de plaat door. Zo snij je het overbodige stuk makkelijk af, zonder de rest van de plaat te kwetsen. Verwijder eventuele ruwe kantjes met een rasp of wat schuurgaas. Doe met de volgende plaat net hetzelfde. Vergeet niet eerst het isolatiemateriaal aan te brengen.

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap