Een gipswand plaatsen met metalen profielen

In samenwerking met:

Inleiding

Voorbereiding

De wand aftekenen

Teken met behulp van een smetkoord op de vloer, de wanden en het plafond een lijn waar je de gipswand wil plaatsen. Zorg ervoor dat de verticale lijnen loodrecht staan. Doe dit met behulp van een waterpas. Door middel van een laserwaterpas ben je 100% zeker van de juistheid

De profielen op maat brengen

De metalen profielen op maat brengen doe je het makkelijkst met een blikschaar. Knip eerst de opstaande randen van het profiel door.

Plooi de rug vervolgens om.

Dan kan je de rug doorknippen. Profielen kunnen ook met een haakse slijper ingekort worden.

De akoestische tape aanbrengen

Nadat de profielen op lengte gesneden zijn, breng je op de buitenste profielen (raakvlakken met een bestaande muur, vloer of plafond) akoestische tape aan om contactgeluid te verminderen.

De metalen profielen plaatsen

Bevestig om de 80cm (met spijkerpluggen of schroeven) een horizontaal profiel langs de smetlijn op de vloer. Onderbreek dit profiel op de plaatsen waar later deuropeningen komen. Schroef het horizontaal profiel ook aan het plafond langs de afgetekende lijn vast.

Snijd een verticaal profiel op lengte (+-1cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond) en plaats het tussen het profiel op vloer en plafond. Zet het profiel verticaal en loodrecht (met de waterpas) en bevestig het om de 80cm tegen de muur. Doe hetzelfde aan de tegenoverliggende muur.

Klem de tussenliggende verticale profielen om de circa 60cm in de profielen van vloer en plafond (om de 30cm als je de wand later wil betegelen). Zet de verticale profielen in dezelfde richting zonder ze vast te schroeven. Je kan ze dus nog verschuiven.

Plaats ze zo dat de gaten voor leidingdoorgangen in de profielen op dezelfde hoogte staan (let hierop als u de profielen op maat snijdt) en zorg ervoor dat ze met de rug (=met de openingen) naar de tegenoverliggende muur zijn gericht.

De gipsplaten plaatsen

Leg op de vloer een stukje gipsplaat waarop je de gipsplaten tijdens het bevestigen kan laten rusten. Plaats het stukje in het midden van de gipsplaat. Zo voorkom je dat eventueel vocht later kan opstijgen in de gipsplaat.

Snij nu de eerste gipsplaat op lengte (1cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond). Schroef ze vast tegen het eerste verticaal profiel. Begin aan één uiteinde van de muur en laat de gipsplaat goed aansluiten tegen het plafond.

Schuif het volgende verticaal profiel nu exact op zijn plaats, op 60cm met de langskant van de gipsplaat op het midden van het profiel. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend. Gebruik echter wel een gipsplaatschroefkoppeling om op de correcte diepte te schroeven.

Schroef de gipsplaat om de 25cm vast op de verticale profielen (de gipsplaten niet schroeven langs de horizontale profielen). Controleer vooraleer te schroeven of de plaatrand tot halverwege het profiel komt. Verschuif het zo nodig. Plaats vervolgens de reeds draaiende schroefmachine met schroef tegen de gipsplaat en hou met uw andere hand gipsplaat en profiel vast tijdens het vastschroeven van de gipsplaat. Stel de machine altijd op een hoog toerental in.

Na het wegnemen van het stukje plaat van onder de gipsplaat, bevestig je de volgende gipsplaat goed aansluitend tegen de vorige. Je werkt op dezelfde manier, maar schroeft verspringend (de schroeven niet op dezelfde hoogte vastschroeven). Plaats de rest van de gipsplaten tot je het einde van de eerste kant bereikt. De laatste gipsplaat snijdt je uiteraard vooraf op de juiste breedte.

Voor je begint met het beplaten van de andere kant van de wand, breng je de isolatie aan (glaswol of rotswol), net als alle leidingen en de gewenste verstevigingen.

Breng de gipsplaten langs de tweede kant aan op dezelfde manier. Vergeet niet de openingen te maken voor elektrische dozen. De wand is klaar om verder afgewerkt te worden: het voegen kan beginnen.

Tips

  • Metalen profielen hebben scherpe kanten aan de uiteinden. Draag daarom altijd handschoenen wanneer u ze bewerkt.
  • Om de gipsplaat mooi tegen het plafond te drukken, maak je gebruik van een voethefboom (bijv. een brede beitel of een plat plankje geplaatst op een rond stuk hout).

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap