Hoe een hellend dak isoleren?

Door je dak te isoleren, bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur en verhoog je het wooncomfort in je woning. In dit advies-artikel leggen we uit hoe je stap voor stap zelf je hellend dak isoleert. Alvast veel klusplezier!

Voorbereiding

Controleer vooraf of je onderdak dampdoorlatend is, d.w.z. dat je dak moet kunnen “ademen”. Dit is het geval als het onderdak bestaat uit vezelcementplaten of gemicroperforeerde folie. De bedoeling hiervan is om eventueel vocht tussen de isolatie en het onderdak naar buiten te laten ontsnappen.

 

Isolatiepremies Vlaanderen 2017-2018

Wanneer je je dakisolatie of zolderisolatie zelf plaatst, kan je beroep doen op premies. 

Voor isolatiewerken met een eindfactuur in 2017 en 2018 kunnen doe-het-zelvers rekenen op een premie van 3 euro/m². De minimale Rd-waarde is 4,5 m²K/W. Dit komt overeen met:

  • spijkerflensdekens (glaswol) van dikte 18cm (R=4,5m²K/W)
  • bouwdeken (glaswol) van 16cm (R=4,55m²K/W)
  • PIR-isolatie van 10cm (R=4,5m²K/W)

Stappenplan: Hellend dak isoleren in 4 stappen

De binnenzijde van een hellend dak isoleren kan je opdelen in 4 stappen:

Wat heb je nodig?

Stap 1: Keperdiepte verhogen

Afhankelijk van de dikte van de isolatiewol die je wil plaatsen, moet je al dan niet de keperdiepte verhogen. Kepers zijn de houten verticale latjes waarop het onderdak en de panlatten rusten, ze worden ook wel spanten genoemd. 

Methode 1
Schroef op de bestaande keper nog een extra keper (=houten lat) om de gewenste diepte te bereiken. Zo verhoog je de keperdiepte en versterk je tegelijkertijd de (oude) dakstructuur. Indien je werkt met een tweede laag gekruist op de eerste zal je de dakstructuur daarentegen extra belasten vermits het eigenlijk gewicht dan aan de bestaande dakstructuur hangt.

Methode 2
Indien je vertrekt van een blanco onderdak met enkel gordingbalken, kan je zelf onderverdelingen maken met planken op de gewenste breedte en hoogte d.m.v. gegalvaniseerde hoekbeugels.  

Gordingbalken zijn de zwaardere horizontale balken die vaak tegen de muur zijn ingemetseld. 

Stap 2: Isolatiemateriaal aanbrengen

De keuze van isolatiemateriaal verschilt afhankelijk van de afstand tussen de kepers, de gewenste dikte en de isolatiewaarde. Bij een hellend dak met regelmatig timmerwerk (waarbij de kepers op gelijke afstand van elkaar liggen) gebruik je isolatierollen of spijkerflensdekens. Wanneer de kepers op willekeurige afstand van elkaar liggen, gebruik je versnijdbare isolatierol of isolatieplaten.

Isoleren tussen kepers met regelmatige afstanden

Wanneer de afstand tussen de kepers 35cm, 45 cm of 60cm is, maak je gebruik van spijkerflensdekens of isolatie op rol. Spijkerflensdekens bestaan in standaardbreedte 35cm, 45cm of 60cm. 

Verwijder de verpakking en wikkel de rol af tot de gewenste lengte. Spijkerflensdekens kan je makkelijk snijden met behulp van een scherp afbreekmes en een stevige (metalen) lat.

Vul de ruimte tussen de horizontale gordingbalk en het onderdak op met op maat gesneden repen, zodat er hier later geen onderbrekingen ontstaan.

Snijd, met een scherp afbreekmes, een strook af die juist past tussen twee horizontale gordingbalken.

Plaats de strook tussen de kepers, goed aangesloten tot tegen het onderdak. Laat geen ruimte tussen het onderdak en de isolatie. Zorg ervoor dat de strook niet te los zit tussen de kepers, dan verlies je namelijk isolatierendement.

Niet, elke 10cm, de spijkerflenzen op de smalle voorkant van de kepers, zodanig dat aangrenzende flenzen elkaar raken of overlappen

Voor de zijkanten tegen de muur zal je in vele gevallen een passtrook moeten snijden. Neem hiervoor enkele centimeters meer zodat je ze er lichtjes tussen kan klemmen en dus geen rendementsverlies hebt. 

Plaats de passtrook, waarbij je één kant kan nieten op de keper en de andere kant enkel klemt of vastplakt aan de muur. Dit kan met goed klevende ( dampdichte = plastic) plakband, waarmee je ook de naden afplakt, met een dubbelzijdige plakband in het geval dat men niet op een gepleisterde ondergrond kleeft. 

Plak de naden van aangrenzende of overlappende flenzen dicht met aluminiumtape of andere dampdichte plastic tape. Zo maak je het aluminium scherm volledig dampdicht, wat condensatiegevaar voorkomt tussen de isolatie en het onderdak. Het is dus zeer belangrijk dat je nooit het dampscherm perforeert!

Niet ook de gordingbalk in met folie. Zo verhoog je de dampdichtheid maar ook de luchtdichtheid van het geïsoleerde dak, wat het isolatierendement nog verhoogt.

Plak als afwerking ook de folie van de ingepakte gordingbalk vast aan het aluminiumscherm om alles goed lucht- en dampdicht te maken.

Plaats dunne latten op de kepers om er achteraf de gipsplaten op te bevestigen. Hierbij blijft een deel van de gordingbalk achteraf nog zichtbaar en moet deze ook bekleed worden met gipsplaten of houten planken.

Indien je niet wil dat de gordingbalk achteraf nog zichtbaar blijft, gebruik je dikkere balkjes om tot hetzelfde niveau te komen als de gordingbalk. 
Het voordeel hiervan is dat het plaatsen van de afwerkingslaag minder omslachtig wordt. Ook ontstaat dan een leidingspouw tussen dampscherm en afwerkingslaag die breed genoeg is om bedrading door te voeren om bijvoorbeeld inbouwspots in te werken.

Let op voor rendementsverlies door foutieve plaatsing!

Dit is een voorbeeld van een onjuiste plaatsing, waarbij thermische lekken ontstaan. Ook ontstaat hier condensatiegevaar.

Wanneer de warme lucht, met daarin ook waterdamp, door openingen in het dampscherm passeert, komt dit in aanraking met koude luchtlagen van buiten en kan zo condens veroorzaken tussen het onderdak en de isolatie.

Dit is ook een foute plaatsing. 
Naden van aangrenzende isolatiestroken dienen goed afgeplakt te worden.

Ook het indrukken van isolatie is te vermijden, want de isolatiewaarde van het product wordt bepaald door de dikte van de wol.

Isoleren tussen kepers met onregelmatige afstanden

De werkwijze om isolatie te plaatsen bij onregelmatig timmerwerk is gelijkaardig aan de werkwijze bij regelmatig timmerwerk. Het grootste verschil is de materiaalkeuze. Omdat de afstand tussen de kepers steeds verschillend is, kan je geen spijkerflensdekens gebruiken. Voor isolatie bij kepers op verschillende afstanden, kan je kiezen voor versnijdbare isolatieplaten of versnijdbare isolatierol. 

Methode 1: Isoleren met op maat versnijdbare isolatieplaten

Op maat versnijdbare isolatieplaten zijn reeds diagonaal doorgesneden in 2 driehoekige panelen. 

Je bekijkt eerst hoe je met het diagonaal verschuiven van de driehoeken de gewenste breedte kan bekomen en aanpassen aan elke keperafstand.

Indien de panelen moeilijk achter de horizontale gording door te schuiven zijn kan je eerst passtukken snijden om de ruimte achter de gordingbalk op te vullen.

Meet de afstand tussen de kepers. Doe dit telkens opnieuw, want de afstand bij oude daken is soms zeer onregelmatig.

Verschuif de driehoekige panelen tot je de gemeten afstand bekomt

Snijd met een scherp broodmes, met gegolfde karteling de uitstekende punten af.

Plaats de eerste driehoek tussen de kepers

Plaats vervolgens de tweede driehoek omgekeerd boven de eerste

Druk de twee driehoeken tegen elkaar zodat deze geklemd blijven zitten tussen de kepers.

Methode 2: Isoleren met op maat versnijdbare isolatierol

Wanneer je de isolatierol een stuk uitrolt, zal deze een half-harde plaatvorm aannemen. Zo kan je de isolatie gemakkelijk en snel op maat snijden met een minimum aan snij-afval.

Je zorgt ook hier dat de ruimte achter de gording mooi opgevuld is met passtroken die je op maat afsnijdt. Daarna meet je de afstand tussen het verticale houtwerk.

Meet een strook af die ongeveer één centimeter breder is dan de gemeten tussenafstand. Snijd met een scherp broodmes met gegolfde karteling de strook af met behulp van een rechte lat. 

Plaats de afgesneden strook tussen het houtwerk. Doordat deze iets breder gesneden is, blijft deze op zijn plaats geklemd.

Stap 3: Dampscherm plaatsen

Aangezien er geen dampscherm aanwezig is, moet na het plaatsen van de isolatie nog een dampdichte PE-folie van 0,2mm dik geplaatst worden. 

Niet dit dampscherm op de kepers.

Zorg ervoor dat verschillende folies elkaar ongeveer 10cm overlappen en dat ook de naad goed afgeplakt wordt om dampdichtheid en luchtdichteid te bekomen. Dit om het isolatierendement te bevorderen. Vermijd hier dus ook om het dampscherm te perforeren!

Stap 4: Afwerkingslaag monteren

Plaats latten haaks op de kepers. Wil je bekabeling en inbouwspots voorzien? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen het dampscherm en de afwerkingslaag om doorbranden te voorkomen.

Bevestig de afwerkingslaag op het lattenwerk

In samenwerking met:

Zelf aan de slag met Hubo!