Een hoekverbinding maken met een lamellenfrees

In samenwerking met:

Hoe maak je een onzichtbare verbinding?

Een lamellenfrees is geschikt voor het snijden van sponningen voor vlakdeuvelverbindingen in massief hout, multiplex, spaanderplaat, vezelplaat, plexiglas en kunstmarmer. Eventueel kan je een lamellenfrees ook gebruiken voor het frezen van groeven met vaste breedte (4mm) tot een diepte van 19mm in de bovenvermelde materialen.

De voorbereiding

Om een hoekverbinding van 90° te maken met een lamellenfrees moet het verstek eerst zuiver worden gezaagd.

De werkstukken markeren

Vooraleer je met de lamellenfrees begint te werken, moeten de werkstukken gemarkeerd worden. Je markeert op beide werkstukken de plaats waarin de vlakdeuvel geplaatst moet worden om beide stukken met elkaar te verbinden.

De snijdiepte instellen

Afhankelijk van de maat van de vlakdeuvel moet de diepte van de frees ingesteld worden met de cijferregelknop en de fijnregeling. Met deze laatste kan de nulstand (regelknop op 0) juist gezet worden. De frees moet dan gelijk staan met de rand van het toestel. 

Om een vlakdeuvel van 20mm te plaatsen moet de frees 10mm diep gaan (2 frezen van 10mm). Zet de cijferregelknop op 7 en met de fijnregelknop kan de freesdiepte tot 10mm verhoogd worden.

De positionering van het toestel

Het toestel wordt op het werkstuk geplaatst en met de hoogteregeling laat je de zijdelingse groef overeenkomen met de markering.

Het werkstuk wordt vervolgens geklemd, het toestel wordt erop geplaatst en in werking gezet en vervolgens langzaam naar het werkstuk toe bewogen tot de frees de diepte heeft bereikt.

Beide te verbinden werkstukken worden op deze manier behandeld. 

Werkstukken verbinden

Tenslotte breng je lijm aan in de gefreesde openingen en plaats je de vlakdeuvel in het ene werkstuk. Voeg de werkstukken samen en pers de verbinding vast door middel van spangereedschap en wacht tot de lijm droog is. De vlakdeuvel zuigt vocht op uit de lijm, zet uit en zorgt zo voor een passende verbinding. 

Materiaallijst

Materiaal

  • Lijm
  • Vlakdeuvel
  • Werkstukken

Gereedschap