Een leeshoek maken

In samenwerking met:

Tijdschriften op de salontafel, op de bank, in de keuken, op de vloer …

Herkenbaar beeld? De één is misschien wat netter dan de ander. Toch is het ‘laten slingeren’ van magazines moeilijk te voorkomen. Op de eerste plaats doordat het lezen van bladen vaak tussen de bedrijven door gebeurt. Op de tweede plaats doordat je vooral de duurdere lifestyle magazines niet gelijk bij het oud papier doet. Je bewaart ze liever. Maar waar? In de leeshoek, handig als opbergplek voor magazines in een fraai design.

 

 

MDF zagen

Gebruik MDF-platen van 18mm. Zaag deze in de volgende stukken:                          

  • Rechter achterpaneel 1537 x 468mm
  • Rechter zijkant 1537 x 450mm
  • Bovenkant 900 x 450mm
  • Onderkant 900 x 4500mm
  • Linker zijkant 450 x 250mm
  • Tussenstuk 450 x 250mm
  • Linker achterpaneel 286 x 450mm 

MDF verbinden

De MDF-onderdelen van de leeshoek worden in deze klus met lamello’s verbonden. Het zou natuurlijk ook met deuvels kunnen. Zet de delen tegen elkaar en teken af waar de verbindingen komen. Maak de verbindingen en kijk of alles past.

Lijm eerst de lamello’s aan een deel vast en verbind vervolgens de delen. Gebruik hiervoor houtlijm. Breng de lijm eenzijdig aan en verdeel de lijm met een spatel. Lijm eerst de boven- en onderkant aan elkaar met de linkerzijkant en het tussenstuk en vervolgens de rechterzijkant. Zorg ervoor dat de verbindingen haaks blijven. 

Zet vervolgens de achterdelen vast. Klem de verlijmde delen met lijmklemmen en laat ze drogen. 

Tijdschriftenbeugels

De tijdschriftenbeugels komen aan de vier hoge zijden van het meubel. Er zijn 36 beugels nodig.

Zaag de lasdraden in vier delen van 250mm. Schuur de stukken lasdraad en verwijder de zaagbramen, zodat de uiteinden straks makkelijk in de MDF-platen kunnen worden verlijmd. 

Beide uiteinden van ieder stuk lasdraad worden afgetekend, 20mm uit de kant. Deze markeringen geven het buigpunt aan. Door de lasdraad op deze plekken te buigen in een bankschroef ontstaat een tijdschriftenbeugel. De buighoek moet 90 graden zijn. 

Maak met 2 beugels een proef op een stuk restmateriaal. Kijk hoe de beugels moeten worden geplaatst zodat er een tijdschrift in past. Teken dit af in de MDF-plaat.

Boor een gaatje met een boor van 3mm op de plekken waar de beugels in de mdf-plaat komen. Let op dat je niet door het materiaal heen boort. Plak bijvoorbeeld een stukje tape om het boortje ter herinnering.

Trek met een stuk transparant papier de boorplekken over. Dit papier kan als overzetmal worden gebruikt voor de leeshoek. Maak een goede verdeling op het meubel zodat de tijdschriften straks netjes komen te staan. Teken het eerst af met een potlood en check de verdeling van de tijdschriften. Maak met een center een deukje en boor de gaten. 

Ontvet vervolgens de beugels. 

Spuit nu de beugels met een spuitbus in de gewenste kleur. Om alle beugels in één keer te kunnen spuiten is het makkelijk om in een lat 36 gaten van 3mm te boren. Hierin kunnen alle beugels worden gestopt.

Het kussen maken

Zaag uit het reststuk MDF van 18mm een stuk van 450 x 468mm. Rond de buitenste kanten af. Doe dit door middel van frezen of schuren, dit om scheuren van het kunstleer te voorkomen.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van “luchtdicht” kunstleer, moet er in het midden een gat in de plaat worden geboord. 

Zaag het schuim op maat met een decoupeerzaag (450 x 468mm). Knip uit het kunstleer een stuk van 750 x 750mm. Leg het kunstleer met de ‘leerkant’ op tafel, leg in het midden het schuim en daarop de MDF-plaat met de afgeronde hoeken naar boven. 

Vouw het kunstleer over de MDF-plaat en niet iedere zijde vanuit het midden vast. Zorg dat het kunstleer mooi gespannen is en blijf 100mm uit de hoeken.  

De hoeken worden dichtgevouwen, geniet en gelijmd. Verwijder het overtollige kunstleer, dat anders dubbel zou komen te zitten. Zo voorkom je lelijke plekken.

Vouw de hoek dicht en niet het kunstleer vast.

De naad die overblijft wordt met contactlijm verlijmd. Houd de naad open, breng de contactlijm aan en verdeel het met een spatel. Laat de lijm 10 tot 25 minuten drogen en druk vervolgens de naad dicht. 

Afwerking

Schuur het houtwerk en zorg dat alle verbindingen mooi glad worden. Rond alle buitenhoeken licht af met een rondfrees van 3mm of met schuurpapier op een klos. Ontvet het meubel en behandel het met een primer.  

Laat de primer goed drogen en schuur de leeshoek licht op met schuurpapier met korrelgrootte 400. Ontvet het houtwerk daarna met water en ammoniak (verhouding: 10 delen water, 1 deel ammoniak) en lak het meubel in één of twee keer af in een kleur naar keuze.  

Laat de lak drogen en monteer de zwenkwielen onder de leeshoek. Let op: gebruik niet te lange schroeven.  

Lijm de tijdschriftenbeugels in de voorgeboorde gaten met Universele 2-componenten polyurethaanlijm. Meng de 2 componenten zoals omschreven op de verpakking. 

Breng de lijm aan in de voorgeboorde gaten met behulp van een stalen kopspeld. Duw de beugels in de gaten of gebruik een kunststof hamer. (Probeer de lak hierbij niet te beschadigen).

Tenslotte kan het kussen met vier spaanplaatschroeven worden vastgezet aan het meubel. Boor boven op het meubel waar het kussen komt vier gaten van 3mm. Schroef het kussen van onderen vast aan het meubel. Ook hier geldt dat wanneer er gebruik is gemaakt van “luchtdicht” kunstleer, er een gat onder het kussen in het meubel moet komen. 

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap