Een vloer isoleren

In samenwerking met:

Inleiding

Een zoldervloer isoleren met op maat versnijdbare isolatierollen

Plaats eerst en vooral een dampscherm aan de warme zijde. In dit geval breng je het dampscherm aan bovenop het plafond van de onderliggende ruimte.

Gebruik voor de isolatie van de zoldervloer een op maat versnijdbare isolatierol. Wanneer je de isolatierol een stuk uitrolt, zal deze een half-harde plaatvorm aannemen. Zo kan je de isolatie gemakkelijk en snel op maat snijden met een minimum aan snij-afval.

Meet vervolgens een strook af die ongeveer één centimeter breder is dan de gemeten afstand tussen twee houten liggers van de zoldervloer.

Snijd met een scherp broodmes met gegolfde karteling de strook af met behulp van een rechte lat.

Puzzel zo, mooi aansluitend alle stukken tegen elkaar, zodat de volledige ruimte tussen de houten zolderbalken gevuld is.

Breng hierna een houten vloer aan met tand-en-groef-panelen. Zorg dat de afwerkingslaag de vloer, muur of plafond niet raken om voortzetting van trillingen bij het belopen van de vloer tegen te gaan. Zorg rondom voor een elastische schokdempende voeg van enkele millimeters (gespoten silicone).

Een betonnen zoldervloer isoleren

Wanneer men een betonnen vloer heeft die nooit belopen zal worden kan met de isolatierollen ook mooi aansluitend naast elkaar uitrollen, en zodoende heel het zolderoppervlakte bedekken.

Indien de te isoleren betonnen vloer toch belopen wordt, dient men eerst een houten kader te maken en bovenstaand stappenplan te volgen. Hierbij dient de betonnen vloer als dampscherm.

Een zoldervloer langs de onderzijde isoleren

Men kan ook de zoldervloer langs de onderzijde isoleren indien men deze wil behouden. Hierbij gaat men als volgt te werk:

Isolatie plaatsen tussen de zolderbalken, dan een dampscherm erover nieten en afwerken met een afwerkingslaag (met gipsplaten en/of hout).

Een gelijkvloers isoleren met rotswol isolatieplaat

Boor op vijf punten (op de vier hoeken en in het midden) gaten in het plafond van de kelder.

Bevestig de rotswol isolatieplaat tegen het plafond met boorankers die je door de isolatieplaat prikt en in de geboorde gaten steekt.

De flexibele structuur van de rotswol isolatieplaat laat toe om eventuele kleine oneffenheden van het betonnen plafond op te vangen. Zorg er wel voor dat je de boorankers niet te hard in de rotswol isolatieplaat klopt. Puzzel zo in verband en mooi aansluitend alle stukken tegen elkaar, zodat de volledige oppervlakte van het plafond bedekt is

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap