De verschillende soorten Boren

Boren bestaan er in allerlei vormen en groottes. Elk soort materiaal vraagt zijn eigen boor. Hieronder sommen we de belangrijkste soorten boren op.

De verschillende boren

Meest voorkomende: De universele boor

Universele boor

Met een universele boor kan u in principe in alle materialen boren: steen, beton, hout, metaal, kunststof en zelfs glas. Daarentegen heeft deze niet de voordelen van elke specifieke boor apart.

Voor zachte metalen (koper en aluminium) volstaan gewone stalen metaalboortjes. Harde metaalsoorten vragen metaalboortjes gemaakt van chroomvanadium, kobalt of titaniumcarbid. De aanduiding HSS wijst op een zwaardere kwaliteit. Staal en andere harde materialen worden bewerkt met HSS-boren type N (normaal) of H (hard). Er zijn ook HSS-boren met ultraharde titaniumcoating. Voor zachte materialen zoals hout, kunststof en alu worden HSS-boren van het type W (zacht) gebruikt. Metaalboren zijn er tot diameter 13mm.

Andere soorten boren

De houtboor

Houtboor

Een houtboor heeft een scherpe centerpunt. Hierdoor kan je nauwkeurig boren. Gebruik deze boor alleen voor hout. Ze zijn verkrijgbaar met een diameter van 3 tot 20mm.

De steenboor en betonboor

Steenboor

Steenboren hebben op hun punt een hardmetalen plaatje (widia) en worden gebruikt bij baksteen en wandtegels. Betonboren zijn van een hogere kwaliteit dan steenboren. Deze kunnen gebruikt worden om in beton, natuursteen, tegels, klinkers en andere stenen te boren. Gebruik van het slagmechanisme is zeker aan te raden. 

Lengtes zijn er tot maximum 16cm. Indien er dieper moet geboord worden zijn er doorvoerboren tot 40cm. Steen- en betonboren zijn verkrijgbaar met een diameter van 4 tot 14mm. 

De speedboor

Speedboor

Voor het boren van grote gaten in hout gebruik je een slangenboor of een speedboor. Deze zijn verkrijgbaar met een diameter van 12-38mm. Minder geschikt voor bepaalde harde houtsoorten.

De verzinkboor

Verzinkboor

Een verzinkboor is een kegelvormig klein bitje om verzonken gaatjes voor schroeven te maken. Interessant als er veel verzonken schroeven moeten worden gebruikt.

De doosboor of gatenzaag

Doosboor

Met gatenzagen of doosboren kunnen gaten van een grote diameter worden gemaakt. Er zijn gatenzagensets waarbij verschillende ringen op een opnameplaat worden gedraaid. Deze hebben wel een beperkte boordiepte. 

Sommigen hebben ingesoldeerde snijplaatjes ofwel zijn ze bestrooid met stukjes hardmetaal of zelfs diamanttanden. De diameters zijn dikwijls afgestemd op installatiewerkzaamheden voor afvoer-, water- en verwarmingsbuizen, schakelaar-, aftak- en verdeeldozen.

De glas- en tegelboor

Glasboor

Om in glas te boren gebruik je best een steenboor zonder slagmechanisme of een speciale glasboor. Deze kan ook voor tegels en porselein worden gebruikt. Te gebruiken bij lage snelheid en met koeling (water, petroleum, azijn).

Een tip om juist aan te zetten bij het boren: op een gladde oppervlak twee kruiselings geplakte stukjes tape op het boorpunt aanbrengen.