De verschillende soorten Compressoren

Een compressor zuigt omgevingslucht aan om deze vervolgens te comprimeren. Deze gecomprimeerde lucht wordt perslucht genoemd. Deze samengeperste lucht wordt gebruikt o.a. om onderdelen schoon te blazen, om banden op te pompen, om motoren, machines en gereedschappen mee aan te drijven en om te schilderen.

Luchtcompressoren bestaan in verscheidene varianten. Hieronder een opsomming.

De verschillende compressoren

De olievrije compressor

Olievrije compressor

Draagbare onderhoudsvrije compressor voor het oppompen van banden, nieten, perslucht blazen. Geeft direct maximale druk, klein gewicht (geen druktank). Draait alleen bij luchtafname. Deze compressor is geschikt voor het lichtere werk, zoals afstoffen, banden oppompen,… Verspuiten is met dergelijk toestel niet mogelijk.

De olievrije compressor met druktank

Olievrije compressor met druktank

Met een druktank wordt er eenzelfde druk afgegeven, ideaal voor spuiten en grote afnemers zoals boorhamers, enz… Blaast olievrije lucht, belangrijk voor bepaalde spuittoestanden en gevoelige apparatuur. Uitgaande druk regelbaar. Onderhoudsvrij. Het nadeel is dat dit type niet geschikt is voor echt langdurig gebruik.

Compressor met olie en druktank

Compressor met olie en druktank

Met een druktank wordt er eenzelfde druk afgegeven, ideaal voor spuiten en grote afnemers zoals boorhamers, enz…De aanwezigheid van olie maakt dat de compressor een hogere capaciteit heeft en een langere levensduur. Uitgaande druk regelbaar.

De werking van een compressor

Werking compressor

Een zuigercilinder, aangedreven door een elektromotor, perst de aangezogen lucht in een reservoir samen tot maximum 10kg/cm².

Via een drukregeleenheid kan de uitgaande druk traploos geregeld worden, af te lezen op een manometer.

Langs snelkoppelingen en flexibele slangen wordt de perslucht naar werktuigen gevoerd.

Onderaan de druktank is er een kraantje dat kan geopend worden bij een lege tank om het verzamelde vocht te laten weglopen.

Het berekenen van het luchtdebiet

Het luchtdebiet kan belangrijk zijn indien je verschillende toestellen en/of grote verbruikers (verfspuitpistolen) tegelijk wil gebruiken.

De afgegeven hoeveelheid lucht is ongeveer de helft van de hoeveelheid aangezogen lucht. De meeste low-budget compressoren leveren zelden meer dan 100 liter/min gecomprimeerde lucht en dit is weinig, vermits de betere verfspuitpistolen 200 à 300 liter lucht per minuut verbruiken. Doch indien je tijdens het verfspuiten regelmatige korte pauzes inlast, is een compressor met een nuttig debiet van 150 liter/min in staat om gebruikt te worden met een verfpistool dat normaal 200 à 220 liter/min verbruikt.

Berekening:

  • Tel het luchtverbruik samen van de persluchtmachines die je tegelijkertijd wenst te gebruiken. Deze waarden vind je op de documentatie van de fabrikant.
  • Vermenigvuldig het resultaat met 1,5.

Tip!  Een zuigercompressor mag nooit meer dan 80% van de werktijd draaien.

Er bestaat geen echt verband tussen tankinhoud, vermogen en luchtdebiet. De regel is, hoe meer debiet de gereedschappen vragen, hoe groter de tank. Deze regel wordt uiteraard beïnvloed door de kostprijs van grotere tanks. De gebruiker moet dus geduld hebben en grotere pauzes inlassen tijdens de werkzaamheden met de hobbymachines. Verder bij de spuitpistolen vanaf 200liter/min moet je minstens 24l tank hebben en de compressor moet minimum ook 200liter/min kunnen leveren.

Welke druktankinhoud kiezen?

Hoe meer perslucht je verbruikt op korte tijd, hoe meer belang je erbij hebtt om een grotere tank te kiezen. Deze tank dient dan als buffer om een groot aantal opstarten van de compressor te vermijden. Een grotere tank is ook steviger en zwaarder gebouwd.

Houd er echter rekening mee dat het maximaal aantal keren opstarten van de zuigercompressor beperkt is tot 10 keer per uur, dit om een lange levensduur van de compressorpomp te garanderen. Indien de opstartfrequentie hoger ligt, is het aangewezen om een grotere tank te kiezen of een compressor met een hoger vermogen. 

Werken met accessoires

De breekhamer

Breekhamer set

De breekhamer kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitkappen van voegen, afbeitelen van tegels of in het algemeen voor licht breekwerk.

De basisset voor compressoren

Basisset compressoren

Het spuitpistool met reservoir helpt je om verf te verstuiven. Dankzij de manometer op de bandenblazer kan je de druk van de band aanpassen. Met het blaaspistool worden onderdelen schoon geblazen. De vloeistofsproeier geeft de mogelijkheid om met een detergent of solvent hardnekkig vuil te reinigen.

De slagmoersleutel

Slagmoersleutel

De slagmoersleutel wordt gewoonlijk gebruikt voor erg vastzittende moeren, bijvoorbeeld wielmoeren.

De niet- en nagelmachine

Niet- en nagelmachine set

De niet- en nagelmachine wordt gebruikt voor het nagelen en nieten van nagels en nieten van 15 tot 50mm.

Onderhoudstips compressoren

  • Bij compressoren met druktank op regelmatige basis het vocht laten weglopen via het aftappunt. Het aftappunt nooit volledig dicht draaien bij temperaturen lager dan 0°C, zodat het vocht niet bevriest.
  • Het gebruik van compressoren met olie wordt afgeraden beneden de 5°C. De olie wordt dan dikker waardoor de motor slecht gesmeerd wordt en zelfs vast kan lopen.
  • Bij compressoren met olie dien je regelmatig het oliepeil te controleren. De olie moet ververst worden na ongeveer 200h.
  • Trek de stekker bij elke inspectiebeurt of handeling uit en laat de druk af, dit om het automatisch opstarten te vermijden.
  • De stekker niet uittrekken als de compressor nog in werking is, alleen stoppen met de schakelaar, anders blijft de compressor onder druk staan.
  • De luchtfilter moet elke 3 maanden gecontroleerd worden op stof en vuiltjes zodat steeds voldoende lucht kan aangezogen worden.