Tegels afsnijden

In samenwerking met:

Afsnijding

Tegels afsnijden gebeurt in 2 stappen:

  1. De glazuurzijde van de tegel krassen
  2. De stroken afbreken in de lengte van de kraslijn


Vergeet niet rekening te houden met de voegen bij het bepalen van de afmetingen.

Rechte afsnijding

Maak gebruik van een tegelsnijder. Stel de juiste afmeting in en kras de tegel aan de glazuurzijde.

Na het krassen, breek je de tegel. Er zijn verschillende mogelijkheden naargelang de dikte van de tegel:

Voor lichte tegels: Breek de tegel met de hand
Voor zware tegels: Breek de tegel in de lengte af met behulp van een hamer
Voor minder zware tegels: Maak gebruik van een breektang

Fijne afsnijding

Gebruik voor een fijne afsnijding een breektang of een papegaaienbektang. Na het krassen, afbreken vanaf de glazuurzijde.

Zijdelingse afsnijding

Teken de snede af met een vet potlood door een richtlijn aan te brengen op de glazuurzijde. Kras vervolgens met een krasnaald op deze richtlijn. Het krassen moet in 1 beweging gebeuren door krachtig te drukken op de krasnaald.

Verdeel nu de af te breken oppervlakte in ruitjes met de krasnaald en breek de oppervlakte stuk voor stuk af met een papegaaienbektang tot aan de richtlijn.

Cirkel afsnijding

Teken met een vet potlood een cirkel af op de glazuurzijde van de tegel. Vervolgens met een steenboor vanaf de glazuurzijde voorboren op een laag toerental. Met een krasnaald op de cirkel krachtig in 1 beweging krassen. Breek tenslotte met een papegaaienbektang stukken tegels uit van binnenuit .

Je kan ook gebruik maken van een tegelboor.

Tips

  • Om een gat te boren in een keramische tegel, plak je eerst een stukje afplaktape op de tegel om het boorgat aan te duiden en om uitglijden met de boor te voorkomen. Vervolgens schakel je het klopboormechanisme uit en boor je voorzichtig en op lage snelheid zonder te veel druk uit te oefenen, anders barst de tegel of springen er schilfers glazuur af. 
  • Er bestaan ook elektrische tegelsnijders. Deze toestellen zijn zeer handig bij kleine tegels, bij kleine aanpassingen (vb. 1cm inkorten) of om hoeken uit te snijden.

Materiaallijst

Materiaal

Gereedschap