Zaaikalender

Geniet jij er ook zo van om je eigen groenten en fruit te kweken?

Maar wanneer moet je de spinazie zaadjes beginnen zaaien, of de wortelen? En moet dit onder glas of meteen in volle grond? In onze zaaikalender vind je een overzicht van wanneer je wat moet zaaien. En minstens even belangrijk: wanneer je kan oogsten!

Zaaien in januari en februari

Januari en februari zijn rustige maanden in de moestuin, ideaal om je moestuinplan uit te tekenen en al te beginnen dromen van een rijk gevulde groententuin. De ongeduldige moestuiniers kunnen in de serre al raapstelen, bloemkool, radijzen, wortelen en spinazie zaaien. Wanneer er in februari geen winterse neerslag meer valt, kan je in volle grond onder andere uien, tuinbonen en rammenas zaaien. 

Zaaien in maart 

In maart komt het moestuinseizoen echt op gang. In de serre kan er al heel wat gezaaid worden: aubergine, romeinse sla, bloemkool, brocolli, kropsla, tomaten,... Ook in volle grond kan je stilaan aan de slag: doperwten, raapstelen, spruitkool, tuinbonen, zuring,...

Zaaien in april

In april begint het echt mooi weer te worden en is de aarde lekker warm zodat de zaadjes van je groenten goed kunnen ontkiemen in hun zaadbedjes. Het ideale moment dus om je handen uit te mouwen te steken in de moestuin! In volle grond kan onder andere snijsla, bieten, pompoen, selder, boerenkool, kervel, schorseneren, witloof en rode kool zaaien.

TIP! Al eens aan een regenton gedacht om je planten in de zomer met regenwater te kunnen besproeien? 

Zaaien in mei

Na de Ijsheiligen kan je onbezorgd je vorstgevoelige plantjes in volle grond uitzaaien: augurken, komkommers, prei, struikbonen,... Stilaan kan je ook al bieten, bloemkool, sla en radijsjes beginnen oogsten!

TIP! Er bestaan speciale meststoffen voor groenten en kruiden voor een stevige groei en rijke oogst in de moestuin.

Zaaien in juni

Zomer in de moestuin! Je kan onder andere nog witloof, snijsla, radijzen en prei in volle grond zaaien. En er kan rijkelijk geoogst worden: sla, doperwten, paprika's, radijzen, rapen, tuinbonen, wortelen,... Geniet van je vers gekweekte groenten!

Zaaien in juli

Juli is vooral een oogstmaand, maar je kan bijvoorbeeld nog wel chinese kool, andijvie, sla, paksoi en tuinkers zaaien. 

TIP! Tijdens de zomermaanden kan het flink warm en droog zijn in de moestuin, zorg ervoor dat je je planten voldoende water geeft. Lees hier onze 4 tips om je tuin water te geven.