Hoe een pergola bouwen?

Iedereen zit graag eens op zijn terras, maar het weer in België is onbetrouwbaar. Zelfs een zonnige zomerdag kan eindigen met een stortbui. Afgelaste barbecuefeestjes en doorweekte tuinmeubelen zijn het gevolg.

De oplossing, eenvoudig en praktisch, is een pergola: een constructie in gecoat aluminium met polycarbonaatplaten houdt voortaan je terras droog. De zonnestralen worden gebroken, maar de platen laten toch nog veel licht door.

Stappenplan: Een pergola monteren in 8 stappen!

VOORBEREIDING

Stap 1: De siergoot monteren


Plaats de bolle sierlijst over de eigenlijke goot. Die past er eenvoudig op.


Zet de sierlijst vast met enkele schroeven.


Om het eindplaatje waterdicht te doen aansluiten, breng je op de rand van de goot wat transparante silicone aan.


Schroef het eindplaatje vast op de goot. Er zijn al gaten voorgeboord in het plaatje en op de zijkant van de goot zit een speciaal profiel waarin de schroef zich kan vasttrekken. De schroeven zijn voorzien van een speciaal kapje om de schroefkop mooi af te dekken.


Vergeet niet de silicone die uit de naad komt glad en waterdicht af te werken aan de binnenkant van de goot.


Boor tot slot de opening voor de waterafvoerbuis met een klokboor van 80 mm. Afhankelijk van uw situatie zal dit aan het linker- of rechteruiteinde zijn.

Stap 2: De tussenprofielen voorbereiden


De zij- en tussenprofielen zijn zo goed als gebruiksklaar. Je hoeft enkel een rubberstrook aan te brengen. Die zal voor demping van de polycarbonaatplaten zorgen.


Voorkom dat de rubbers wegzakken door ze vast te zetten met een schroef.

Stap 3: De palen op maat zagen


De ondersteunende palen moet je nog op maat zagen. Dit lukt het best met een metaalzaag. Teken voor je gaat zagen duidelijk rond de paal af waar je wil zagen. De lengte die je nodig heeft, is de gewenste minimumhoogte (aan de gootkant). Tel daarbij eventueel wat extra centimeters, als het terras afloopt.

Stap 4: Het muurprofiel plaatsen


Bereken eerst de hoogte waarop het muurprofiel moet komen. Hou rekening met een verval van ongeveer 13 cm per meter. Is je pergola 3 meter, dan moet je dus bij de gewenste minimumhoogte (aan de gootkant) 3 keer 13 cm bijtellen. Meet de hoogte af en teken af waar je het muurprofiel wil plaatsen (zie tekening).


Boor de gaten voor de nagelpluggen voor in het muurprofiel. Je kan zelf bepalen waar die het best komen. Hou het profiel tegen de muur en teken af waar de voegen lopen. Je boort namelijk het best de gaten in een voeg.


Ook in de muur moet er voorgeboord worden. Hou een waterpas bij de hand om te controleren dat je het muurprofiel horizontaal tegen de muur houdt.


Met de nagelpluggen kan je snel werken: met enkele stevige tikken drijf je de plug in de muur. De schroefkop helpt om het laatste beetje in te schroeven.


Kit met silicone de naad tussen muur en profiel aan de bovenzijde dicht. Eerst ontvet je het profiel, vervolgens breng je de silicone aan.


En tot slot trek je de naad glad.

Stap 5: De steunpalen plaatsen


Meet de plaats af waar de steunpalen moeten komen. Let erop dat je de afstand in een rechte hoek meet. Hiervoor kan je de stelling van Pythagoras gebruiken. Meet bijvoorbeeld langs de muur 4 meter af, dwars op de muur 3 meter. Als de schuine zijde 5 meter meet, heb je een perfect rechte hoek.


Een paal op het terras bevestigen we met verbindingshoekjes. Teken de correcte plaats af. Boor gaten voor in het terras en schroef de verbindingshoekjes vast.

  • Beton & zachte steensoorten: gebruik een klopboormachine, op volle snelheid.
  • Harde natuursteen: gebruik geen klopfunctie en boor wat trager.
  • Keramische tegels: boor door de tegels zonder klopfunctie. Wanneer je door de tegel zit, mag je klopboren.


Schuif de paal over de verbindingshoekjes. Met enkele schroeven zet je de paal vast.


De andere paal komt in dit geval naast het terras en wordt in de grond ingewerkt. Meet ook hier de exacte plaats af en positioneer de voorgegoten betonvoet.


De afwatering van het regenwater wordt ingewerkt in de steunpaal van de pergola. In de betonvoet is reeds een stuk ingegoten. Dat verbind je op de bestaande afvoer voor regenwater.


Op het opstaande stuk plaats je een buis, binnen in de paal, die 2cm korter is dan de paal zelf. Ook de paal schuift u daarna op zijn plaats. In de voet zijn reeds hoekijzers gegoten waardoor je daarna makkelijk de paal kan vastschroeven.

DE OPBOUW

Stap 6: De goot plaatsen


Leg nu eerst de goot op de steunpalen. Controleer voor de zekerheid nog eens met de waterpas en bevestig vervolgens met schroeven.


De bladvanger plaats je in het gat dat u met de klokboor gemaakt heeft. Draag er zorg voor dat de bladvanger aansluiting maakt met de afvoerbuis die in de steunpaal zit. Met wat silicone rond de bladvanger werk je de goot helemaal af.

Stap 7: De dwarse liggers plaatsen


De dwarse liggers passen nu tussen de goot en het muurprofiel. Let bij het plaatsen op het volgende: één zijde van de liggers is wat in verstek gezaagd. Deze zijde hoort aan de muurzijde te zitten. Plaats eerst de twee zijliggers en schroef ze vast. Aan het muurprofiel kan je de zijliggers zowel van onderuit als van bovenuit vastzetten.


Aansluitend op de zijligger klik je een afwerkingsprofiel vast op zowel het muurprofiel als de goot.


Zo weet je automatisch waar de volgende dwarse ligger moet komen. Die sluit namelijk direct aan op de afwerkingsprofielen. Uiteraard schroef je ook deze liggers telkens zorgvuldig vast.


Let er aan de zijde van het muurprofiel op dat de liggers telkens mooi onder de rubberen afdichting komen te zitten.


Werk verder met telkens een aansluitend afwerkingsprofiel en dwarse liggers tot de ganse constructie er staat. Als alles goed is, passen de laatste afwerkingsprofielen precies tussen de laatste dwarse ligger en de zijligger.


Met een afwerkingsplaatje verberg je de open zijkant van het muurprofiel.

Stap 8: De platen leggen


Bereid eerst het plaatmateriaal voor. Aan de kopse kanten hoort antidust-tape. Deze voorkomt dat er vuil in de platen terechtkomt, maar laat toe dat water(damp) nog steeds uit de platen kan.


Aan de gootzijde van de plaat moet je nog een sluitprofiel bevestigen. Je schuift het gewoon op zijn plaats over de polycarbonaatplaten.


Leg nu plaat na plaat op de liggers. De platen hebben voldoende speling, want ze zetten behoorlijk uit onder invloed van de warmte. Er wordt gerekend op 1 à 2 cm speling per meter. De platen moeten afgedekt zijn met de rubbers. Aan de muurzijde is het rubber reeds aanwezig. Je schuift daar de platen er dus onder.


Aan de lengtezijde van de platen moet je de rubberband nog bevestigen. Die past gewoon in het profiel dat daarvoor werd voorzien.


De platen hebben een bovenkant en een onderkant. De bovenkant is beschermd tegen uv-stralen en je kan hem herkennen aan de bedrukking op de beschermingsfolie. Voor de zekerheid haalt u de folie aan de onderkant er dus pas af wanneer de platen op hun plaats liggen.


Schroef ten slotte de plaatstoppers vast op je constructie. Ze zorgen ervoor dat de platen niet naar beneden kunnen schuiven.

Bron: Dobbit Magazine.

Instructievideo: Pergola monteren

In samenwerking met: