Hoe jouw gazon herstellen na een zomer vol waterpret?

Heeft er deze zomer een zwembad op jouw gazon gestaan? En blijft er nu een kale plek achter? Dan is het nu het ideale moment om jouw gazon te herstellen. In dit klusadvies leggen we uit hoe je in 4 eenvoudige stappen jouw gazon herstelt en optimaal voorbereidt op de winter.

Herstel jouw gazon in 4 eenvoudige stappen

gras maaien

Stap 1. Gras maaien

Maai je gazon vooraleer je aan de slag gaat. Zo kan je goed de kale plekken detecteren.

gazon herstellen: verticuteren

Stap 2. Verticuteren

Verticuteer je gazon om mos en dood gras te verwijderen, de bodem te verluchten en jouw gazon voor te bereiden op de winter. Door de verbeterde bodemstructuur worden voedingstoffen en water beter opgenomen en zal je gras beter groeien.

gazon herstellen: zaaien

Stap 3. Bijzaaien en bemesten

Kale plekken in je gazon herstel je door bij te zaaien en te bemesten. Hiervoor gebruik je herstelgazonzaad. Herstelgazonzaad kiemt snel, waardoor je gazon er sneller weer mooi groen bijligt en sterk genoeg is om de winter te doorstaan.

Maak de grond los vooraleer je het graszaad uitstrooit. Strooi het graszaad gelijkmatig uit. Besprenkel het zaaigoed met water en houd het de eerste weken vochtig. Gebruik hiervoor een sproeier met fijne straal zodat de zaden niet wegspoelen. Na ongeveer twee weken zal het gras beginnen kiemen. Strooi nu gazonmeststof met meerdere werkingen om de groei een boost te geven en mos en onkruid tegen te gaan.

Tip! Er bestaan ook alles-in-1 oplossingen waarbij graszaad en meststoffen reeds in de juiste verhoudingen gemengd zijn.

kalk strooien

Stap 4. Kalk strooien

Om je gazon helemaal winterklaar te maken, kan je achteraf nog kalk strooien. Een optimale zuurtegraad van je gazon (6-7 PH) zorgt ervoor dat je gazon goed groeit en voorkomt mosvorming.

Is je grond te zuur? Dan moet je kalk strooien. Je kan de zuurtegraad van je gazon meten met een PH-meter. Hoe lager de ph-waarde, hoe zuurder je gazon.

Onze aanbevolen producten om jouw gazon te herstellen

Herstelgazonzaad

Meststoffen voor de gazon

Verticuteermachines

gras