Onkruid verwijderen met een onkruidbrander


Het onkruidvrij maken van je oprit, terras of tuin kan een hele opgave zijn. Met een onkruidbrander is de klus zo geklaard. In dit advies artikel vertellen we je graag meer over de verschillende soorten onkruidbranders en hun voor- en nadelen. Zo ligt jouw tuin er binnenkort steeds netjes bij!


Waarom kiezen voor een onkruidbrander?

Een onkruidbrander is snel, efficiënt en milieuvriendelijk. Je kan onkruid verwijderen door het met de hand uit te trekken, maar dit duurt lang en kan belastend zijn voor je rug en knieën. Met een onkruidbrander dood je het onkruid volledig tot in de wortel, waardoor het langer wegblijft. Bovendien kan je het onkruid rechtopstaand verwijderen, waardoor je rug en knieën gespaard blijven.

Tip: Je kan een onkruidbrander ook gebruiken om je barbecue snel aan te steken!

Verschillende soorten onkruidbranders

Er bestaan 2 soorten onkruidbranders: elektrische onkruidbranders en gasbranders. 

Gas onkruidbranders hebben een gasaansluiting en worden gebruikt in combinatie met een gasflesje. Met een gasbrander kan je tot in de verste hoekjes van je tuin het onkruid verwijderen aangezien je niet beperkt wordt door de lengte van een snoer.

Een gasbrander werkt snel en comfortabel. Je hoeft het onkruid niet volledig weg te branden. Verhit het onkruid gedurende enkele seconden, zodat de wandcellen openbarsten. Hierdoor droogt het onkruid uit en sterft het af. Door dit proces enkele keren te herhalen, zullen ook de wortels van het onkruid uitgeput geraken, waardoor het onkruid volledig afsterft.

Elektrische onkruidbranders zijn over het algemeen duurder. Ze hebben het voordeel dat je naast de aankoop van je onkruidbrander geen extra aankopen, zoals gasflesjes, meer hoeft te doen.  Bovendien kan je met een elektrische onkruidbrander zeer gericht te werk gaan. Wanneer je onkruid wil verwijderen dicht in de buurt van andere planten, kan je best opteren voor een elektrische onkruidbrander. 

Een elektrische onkruidbrander werkt op basis van een thermische schok. Door deze schok barsten de cellen van het onkruid open, waardoor het afsterft.