Tuinonderhoud maart

In maart staat de lente voor de deur! Het weer in maart is nog heel afwisselend. De temperatuur is al lekker aangenaam, maar het kan nog steeds aardig vriezen. De tuin kan zeker al wat snoei- en spitwerk gebruiken. Ook het gras kan een eerste keer gemaaid worden. Hieronder sommen we voor jou de tuinklusjes op die je in maart zeker niet mag vergeten. 

Aan de slag in de tuin in maart, de lentemaand

Gazononderhoud

  • Verticuteer het gras: maak de ‘viltlaag‘ los zodat je gras meer groeiruimte krijgt.
  • Groeit er onkruid tussen jouw gras? Verwijder dit dan volledig met de wortel uit de grond met behulp van een onkruidsteker. 
  • Verspreid een dun laagje compost (max. 1cm).
verticuteermachine

Snoeien

  • Snoei struiken (enkel zomerbloeiers), heesters (enkel besdragende), rozen en lavendel.

Wat heb je nodig? Snoeigereedschap

Aanplanten

  • Verplant, deel of scheur de planten die te groot zijn geworden. Bij het scheuren, trek je de wortels van de plant uit elkaar. Op die manier ontstaan er twee of meerdere planten.
aanplanten
terras reinigen

Tuinonderhoud

  • Tijd voor een grote schoonmaakbeurt van het terras.

Moestuin

  • Het is zaaimaand! Bemest de moestuin en spit hem om. Zaai je groenten (radijs, tuinkers, peterselie, doperwt, prei, kool, ui, spinazie...) en tuinkruiden (kervel, basilicum, rozemarijn, tijm, lavendel...).
spitten in je moestuin

Ontdek nog meer Tuinadvies

Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooi gazon, raden wij aan om 2 keer per jaar te verticuteren. Hierdoor zorg je voor een verbeterde opname van lucht, water en voedingsstoffen en leeft je gazon zichtbaar op. 

Na de winter ligt een terras er vaak onverzorgd en vuil bij. Het voorjaar is het ideale moment om jouw terras eens grondig onder handen te nemen.

Hou jij er ook zo van om zelf je groenten en fruit te kweken? Ontdek in onze zaaikalender wanneer je kan zaaien onder glas en in volle grond.

Bescherm jouw tuinhuis tegen weer en wind door het te beitsen. Ontdek in dit advies-artikel handige tips en een instructiefilmpje! Kies jij voor transparante of gekleurde beits?