Hoe een folievijver aanleggen?

Blijf je dromen van die mooie vijver in je tuin? Of ga je lekker aan de slag? Met een gedegen planning en een weldoordachte lijst met benodigde producten, komt het helemaal voor elkaar. Een goed begin is tenslotte het halve werk…

Voorbereiding: De juiste plaats, vorm en grootte van je vijver bepalen

De juiste plaats

De exacte plaats van de vijver in je tuin is zeer belangrijk. Dagelijks 4 tot 6 uur zon in je vijver in het voorjaar en de zomer zorgt voor een rijke voedingsbodem. Een ideale plaats voor de vijver biedt volledige of gedeeltelijke schaduw tijdens de heetste uren van de dag. Een vijver diréct onder een boom is ook niet aan te raden, omdat de bladeren in de herfst in de vijver vallen. En nog een belangrijk punt: om het hele jaar door van uw waterpartij te kunnen genieten, kan u deze natuurlijk het beste zo plaatsen dat je er vanuit je woning goed zicht op hebt. Heel logisch, maar toch goed om te onthouden.

Vorm en grootte

Groot en klein, voorgevormd of folie; het hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke smaak, en de grootte van je tuin. Hoe groter je vijver is, hoe meer ruimte voor vissen en/of planten. Voor de meeste waterplanten is een diepte van 10-40cm voldoende. Als je vissen in de vijver wilt, reken dan op een minimale diepte van 80-100cm.

Er zijn voorgevormde vijvers in alle soorten en maten. Maar als je de vijver nog groter wil, of je hebt je eigen ideeën over vorm en diepte, dan is de folievijver de beste keuze.
Ook hierbij kan je kiezen uit diverse kwaliteiten, breedtes en diktes. 

Stappenplan: Folievijver aanleggen in 6 stappen

Heb je een geschikt vijvermodel uitgekozen? Mooi, dan kan je met de voorbereidingen voor de aanleg beginnen.

Locatie vijver bepalen

Stap 1: Locatie vijver bepalen

Bepaal de locatie en niveaus van de vijver door middel van een tekening. De definitieve vorm van de vijver, kan je het beste markeren met een tuinslang en eventueel met paaltjes. Op deze manier krijg je een eerste voorstelling van de grootte en niveaus van de vijver. Je kan dit nu nog zonder problemen veranderen. Experimenteer in deze fase gerust wat. 

Markeringen vijver vastleggen

Stap 2: Markeringen vastleggen

Leg nu met loodrechte spadesteken de uiteindelijke markering vast. De aarde wordt laag voor laag uitgespit. De moeras- en laagwaterzones bedek je later met een laag grind of vijversubstraat (houd hiermee rekening bij de diepte van de uitgraving). Het belangrijkste bij het uitgraven is dat de vijverrand waterpas is!

Folie leggen

Stap 3: Folie leggen

Verwijder nu alle scherpe voorwerpen en wortels uit de grond en breng ter bescherming van de folie een laag zand aan. Wij raden bovendien aan een veiligheidsvlies te gebruiken, een extreem sterk en niet rottend synthetisch materiaal, dat de vijverfolie optimaal beschermt.

Folie op de juiste plaats leggen

Stap 4: Folie op de juiste plaats leggen

Trek de vijverfolie over het gat en breng het in het gat aan met een overlap van 30 tot 50cm bij de randen.

Water in de vijver laten lopen

Stap 5: Water in de vijver laten lopen

Als je nu water in de vijver laat lopen, voegt de folie zich langzaam in de vijver. De vijver mag niet onnodig water verliezen, dus moet er een zogenaamde “capillaire afsluiting” worden ingebouwd. Dit betekent dat de folie aan de vijverrand op die plaats waar de natte zone moet eindigen, kort verticaal naar het oppervlak geleid wordt en daar boven de aarde wordt afgeknipt. Nu kan de vijveroever verder bewerkt en beplant worden.

Vijverrand afwerken

Stap 6: Vijverrand afwerken

  • Snijd een verticaal profiel op lengte (+-1cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond) en plaats het tussen het profiel op vloer en plafond. De verticale profielen mogen het horizontale profiel aan het plafond niet raken zodat de bovenste plafondplaat nog kan vervormen zonder op de scheidingswand te drukken.
  • Zet het profiel verticaal en loodrecht (met de waterpas) en bevestig het om de meter tegen de muur. 
  • Doe hetzelfde aan de tegenoverliggende muur.
  • Schuif daarna de verticale profielen om de 60 cm (Knauf gipsplaten van 12,5 mm dikte) of om de 40 cm (Knauf gipsplaten van 9,5 mm dikte) in de aan het plafond vastgemaakte profielen.

Voor de afwerking van de vijverrand kan je zowel een begroeiingsmat als een begroeiingstas gebruiken. U legt deze over de vijverrand en buiten de folie waar u ze met de bijbehorende bevestigingshaken verankerd. Je kan de tassen met substraat vullen en beplanten. Als de planten goed aangeslagen zijn, zie je niets meer van de folierand.

In samenwerking met:

Logo Ubbink