Een verfspuit gebruiken

In samenwerking met:

Grote oppervlakken mooi egaal verven is vaak een uitdaging. Een verfspuit maakt deze klus heel wat makkelijker. Bovendien zal de verf ook sneller opdrogen! Ontdek in verschillende stappen hoe eenvoudig een verfspuit kan zijn.

Voorbereiding

Zorg dat de ondergrond vetvrij en stofvrij is. Indien er oneffenheden zijn (bv. splinters), schuur dan de ondergrond opnieuw mooi egaal.

Open de verfpot met een schroevendraaier. Giet de verf in een aparte pot en voeg vervolgens 10% tot 15% water of white spirit toe, afhankelijk van de verfsoort. Roer nu grondig in de verfpot gedurende 1 minuut, zodat de juiste vloeibaarheid van de verf wordt bereikt.

Let op: verscheidene houtbeschermingsmiddelen en olieën kunnen onverdund in het reservoir!

Giet de verdunde verf in het reservoir en bevestig deze aan de verfspuit.

Verven met de verfspuit

Probeer op een stuk karton de verfspuit uit. Regel het verfdebiet van de straal voor meer of minder verf. Daarnaast kan je kiezen tussen verschillende spuitstralen:

  • Horizontaal of verticaal: voor grote oppervlakken, zoals muren, tuinhuisjes, ...
  • Rond: kleine, gedetailleerde oppervlakken, zoals stoelen, fietskaders, ...

Beweeg tijdens het spuiten mee met je onderarm zodat de spuit loodrecht op het oppervlak blijft. Spuit niet vanuit de pols met zwenkbewegingen. Dit zorgt voor nevelvorming en overspray.

Hou steeds dezelfde afstand van het oppervlak (+/- 15 à 20cm). Voor een egaal resultaat bespuit je grote oppervlakken best met de ‘cross coating’-techniek.

Spuit eerst langzaam met een horizontale spuitstraal van links naar rechts. Vervolgens spuit je hetzelfde oppervlak met de verticale spuitstraal van boven naar onder.

Breng indien nodig een tweede laag aan.

Het reinigen van de verfspuit

Schakel de verfspuit uit en haal de stekker uit het stopcontact. Giet de overschot van de verf in een aparte afsluitbare pot.

Reinig het reservoir, de spuitkop, de sproeier en het aanzuigpipet met water of white spirit, afhankelijk van de verfsoort. Borstel de spuitkop en sproeier daarna proper met een verfborstel, gedrenkt in water of white spirit.

Zet de verfspuit opnieuw in elkaar. Vul het reservoir met 1/3 water of white spirit. Spuit door in een emmer totdat de spuitstraal transparant is. Onderhoud de verfspuit door de spuitknop en de sproeier in te vetten met het bijgeleverde vet.

Materiaallijst

Materiaal

  • Verf
  • White spirit voor solventgedragen verven
  • Water voor watergedragen verven
  • Afplaktape indien nodig

Gereedschap

  • Verfspuit
  • Schroevendraaier om verfpotten te openen
  • Verfborstel om de verfspuit te reinigen