Welke lamp kiezen?

De juiste keuze van lampen heeft een grote invloed op de sfeer en het energieverbruik in huis.  Er bestaan heel wat verschillende soorten lampen met hun eigen karakteristieken. In dit advies-artikel helpen we jou om in de duisternis het licht te zien!

Allereerst bepaal je welke soort lamp je nodig hebt: spaarlamp, LED-lamp, halogeenlamp of TL-lamp. Daarnaast zijn ook het type fitting, de lichtsterkte, de kleurtemperatuur en de dimbaarheid van belang. Hieronder zetten we de verschillende soorten lampen met hun verschillende eigenschappen voor jou op een rijtje.

Verschillende soorten lampen

Spaarlampen

Spaarlampen

Spaarlampen hebben een lange levensduur en zijn zeer energiezuinig. Denk er wel aan dat ze een tijdje nodig hebben vooraleer ze hun volledige lichtsterkte benutten. Ze worden bij voorkeur gebruikt op plaatsen waar lange tijd licht nodig is.

LED-lampen

LED-lampen

LED-lampen zijn energiezuinig en gaan jarenlang mee. Ze benutten in tegenstelling tot spaarlampen meteen hun volledige lichtsterkte en gaan nog langer mee. LED lampen zijn beschikbaar in verschillende vormen en kleurtemperaturen.

Halogeenlampen

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn in aankoopprijs goedkoper dan LED-lampen, maar verbruiken meer energie en gaan minder lang mee.  Houd er rekening mee dat de temperatuur van Halogeenlampen hoog kan oplopen.

TL-lampen

TL-lampen

TL-lampen worden enkel gebruikt als functionele verlichting in bijvoorbeeld garages, bureaus en kelders omwille van hun specifieke vorm en omdat ze een fel en koel licht produceren. Ze hebben een hoog rendement, waardoor ze ideaal bruikbaar zijn in deze ruimtes.

Lichtsterkte

De hoeveelheid licht die een lamp verspreidt of lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen. Hoe meer Lumen, hoe meer licht de lamp verspreidt voor hetzelfde stroomverbruik. Vroeger (in de tijd van de gloeilampen) keek men naar het vermogen (Watt) om de lichtsterkte van een lamp te bepalen. Dit is echter verleden tijd. Voor de lichtsterkte van een lamp, controleer je het aantal lumen op de verpakking.

Hoeveel Lumen je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de plaatsing en de functie van de verlichting. In de badkamer heb je bijvoorbeeld tussen 2.000 en 4.000 Lumen nodig. Om deze lichtsterkte te bekomen kan je zowel kiezen voor 1 lamp van het beoogde aantal Lumen of voor verschillende lichtpunten die samen de gewenste lichtsterkte bekomen. 

Kleurtemperatuur

Heb je sfeerverlichting of functionele verlichting nodig? De kleurtemperatuur bepaalt de warmte van het licht dat een lamp verspreidt. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).

  • Wil je gezellige, warme sfeerverlichting? Kies dan voor een lage Kelvinwaarde (<4.000K)
  • Ben je op zoek naar lampen voor een kantoorruimte, garage of andere functionele ruimte? Kies dan voor een hogere Kelvinwaarde (>4.000K).
Kleurtemperatuur lampen

Type fitting

Zorg ervoor dat je de juiste lamp kiest voor de fitting of lampenhouder. Voor spots bestaan er andere type fittingen dan voor bijvoorbeeld hanglampen.

  • De meest courante fittingen voor draailampen zijn E27 (grote fitting) en E14 (kleine fitting).
  • Voor spots heb je voornamelijk GU4, GU5.3 en GU10 fittingen.
  • De meest voorkomende fittingen voor TL-lampen zijn G5 en G13.

Energieklasse

Lampen worden op basis van hun energie-efficiëntie ingedeeld in verschillende energieklassen, gaande van A (heel efficiënt) tot G (inefficiënt). Lampen met energieklassen A verbruiken minder energie voor dezelfde lichtopbrengst dan lampen met een lagere energieklasse.

Tip!  Je kan energiezuinige lampen met Eco-cheques betalen.

Energieklasse lampen

Dimbaarheid

Wil je de lichtsterkte in een ruimte kunnen variëren? Dan kan je een dimmer installeren. Kies hierbij voor lampen die dimbaar zijn. Let op! Niet alle lampen kan je aansluiten op een dimmer. Controleer dit eerst op de verpakking.