Terug naar school met de fiets

Binnenkort start het nieuwe schooljaar. Springen jouw kinderen elke dag de fiets op naar school? Of ga je zelf met de fiets naar het werk? We hebben een handige checklist opgesteld zodat jouw fiets tip top in orde is!

onderhoud fiets

Maak jouw fiets klaar voor het nieuwe schooljaar

✓ Zijn de banden opgepompt?

Door je fietsbanden regelmatig op te pompen, fiets je veel vlotter en zorg je ervoor dat de banden lang meegaan. 

Tip! De aanbevolen bandenspanning staat meestal vermeld op de zijkant van de fietsbanden. Zorg ervoor dat de bandenspanning nooit lager is dan het laagste getal. Het hoogste getal is de maximale bandenspanning. 

✓ Is de ketting gesmeerd?

Door je fietsketting regelmatig te smeren, bol je beter en gaat je fiets langer mee. Zorg ervoor dat je fietsketting proper is vooraleer je van start gaat, hiervoor kan je een ontvetter of een sopje van water en afwasmiddel gebruiken. Wanneer je ketting proper en droog is, breng je het smeermiddel aan. Bij extreme weersomstandigheden zoals veel neerlslag of net extreme hitte en droogte, moet je je ketting vaker smeren. 

✓ Ben je goed zichtbaar in het verkeer?

Controleer of de verlichting op de fiets nog werkt. Is er geen vaste verlichting op de fiets? Dan zijn er verschillende handige demonteerbare verlichtingssets beschikbaar waarmee je eenvoudig zelf een voor- en achterlicht op je fiets bevestigt. Zorg voor extra zichtbaarheid door het dragen van een fluo hesje of andere fluo accessoires. 

✓ Ben je voorbereid op een flinke regenbui?

Laat je niet verrassen door een regenbui, zorg ervoor dat je steeds een regenbroek en regenjas bij de hand hebt.

Tip! Kies voor een opvallend kleurtje, zodat je extra opvalt in het verkeer.

✓ Kan je fiets veilig op slot?

Kom niet voor onaangename verrassingen te staan door je fiets steeds goed op slot te leggen. 

✓ Heb je een reparatiekit op zak voor noodgevallen?

Een lekke band hoef je niet onmiddellijk te vervangen. Je kan een kleine fit ook snel en gemakkelijk zelf herstellen met behulp van een reparatiekit. Vind je het lek niet meteen? Vul dan een bakje met water, pomp je band op en dompel de band onder water. Waar de luchtbelletjes opduiken, zit het lek. Maak je band mooi proper en droog vooraleer je de pleisters aanbrengt. 

✓ Veilig het verkeer in?

Trek veilig het verkeer in door het dragen van een helm en fluorescerende kledij of accessoires.