Tip! Vervang tijdig je winter/zomerbanden

Weet jij niet wanneer het tijd is om je winterbanden te vervangen door zomerbanden en omgekeerd? Lees dan zeker verder en ontdek het hier! Door je winterbanden tijdig te vervangen door zomerbanden en omgekeerd gaan je banden namelijk langer mee en heb je het hele jaar door een optimale grip op de baan. 

Richttemperatuur om je banden te vervangen

Doorgaans wordt de grens van 7°C aangehouden als het moment om jouw winterbanden te vervangen voor zomerbanden. Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Bij een hogere temperatuur heb je een langere remweg en verandert de optimale wegligging.

Om je niet gebruikte banden altijd goed en veilig te bewaren, raden we aan om een velgenboom te gebruiken. 

Slijtage van de banden

De winterband is gemaakt voor prestaties bij lage temperaturen. Wanneer ze gebruikt worden bij hogere temperaturen zullen de banden sneller slijten. Dit is idem dito voor zomerbanden, deze zijn speciaal gemaakt voor hogere temperaturen. Wanneer deze banden onder de 7°C worden gebruikt zullen de rubbers van de banden sneller slijten. Banden met veel slijtage hebben een slechter profiel, hierdoor heeft de band minder grip op het wegdek. Dit kan in sommige situaties erg gevaarlijk zijn doordat de auto kan gaan glijden.

De bandenspanning heeft ook veel invloed op de slijtage van je banden. Het is daarom aan te raden om één keer per maand de bandenspanning te controleren. Naast slijtage kan een verkeerde bandenspanning ook resulteren in een klapband. Je bandenspanning meten doe je eenvoudig zelf met behulp van een bandenspanningsmeter

Tijdstip van autorijden

Het klinkt misschien raar maar het tijdstip waarop je jouw auto gebruikt heeft ook veel invloed op de bandenkeuze. Als je elke dag in de ochtend vroeg naar je werk moet kan het zijn dat je in maart en april nog te maken hebt met ijzel. Baseer je keuze dus ook op het tijdstip dat je jouw auto het vaakst gebruikt.

Bandengebruik in het buitenland

In België en Nederland zijn er geen wettelijke verplichten als het aankomt op het gebruik van winter- en zomerbanden. Mocht je naar het buitenland gaan kunnen de regels hiervoor afwijken. In Oostenrijk en Italië is het wettelijk verplicht om winterbanden te gebruiken tot 15 april.

In Duitsland wordt er gekeken naar de weersomstandigheden. Vanaf heden is het verplicht om een alpine-symbool in de vorm van een sneeuwvlok op je winterbanden te hebben. Wees niet gevreesd, gekochte winterbanden voor 1 januari 2018 resulteren niet gelijk in een boete. Duitsland heeft de overgangsperiode ingesteld tot september 2024.

Ontdek ons assortiment Autogereedschap

Bij Hubo hebben we een ruim assortiment auto gereedschap. Neem snel eens een kijkje!