Een groendak aanleggen

In samenwerking met:

Een groendak creëert de perfecte bescherming voor je plat dak!

Een extensief groendak bestaat uit een laag vetplanten. Deze gedijen goed bij droge omstandigheden en vergen weinig onderhoud. Door je plat dak te voorzien van een kant-en-klaar extensief groendak, kan je heel wat energie besparen. Ontdek in deze doe-het-zelf fiche hoe je zelf gemakkelijk een extensief groendak kan aanleggen. In een mum van tijd kan je genieten van de vele voordelen van een groendak: een isolerend effect, bescherming tegen UV-licht en temperatuurschommelingen, verlenging van de levensduur van uw dakbedekking, ….

Het plat dak proper maken

Maak het dak proper. Verwijder al het vuil, stof en/of organisch materiaal.

Controleer de dakbedekking op lekken, scheuren of beschadigingen en laat indien nodig de dakbedekking herstellen of vervangen door een vakman. Reinig en controleer alle afvoeren. Kijk na of er geen verstoppingen zijn.

De wortelwerende doek

Indien je dak niet is voorzien van EPDM-folie of wortelwerende bitumen, moet het dak bedekt worden met een wortelwerende doek. Rol de wortelwerende doek uit over de waterdichting. Voorzie de nodige overlapping (50cm) tussen de verschillende stroken doek. Laat ook voldoende wortelwerende doek over om de dakopkanten te bedekken (tot 20cm).

De drainagelaag

Rol de drainagelaag uit en snijd deze af op de gewenste lengte.

Rol de drainageplaten uit over het dak en sluit ze tegen elkaar aan.

De controleputten

Plaats ter hoogte van elke afvoer een controleput op de drainageplaat. Teken de omtrek van deze controleput af en snijd dit stuk drainageplaat uit. Plaats nu de controleschacht in de opening. De afvoer moet gemakkelijk toegankelijk en zichtbaar blijven voor eventuele controle.

Werk elke controleschacht af met een grindstrook rondom, met een minimale breedte van 20cm

Het groendak plaatsen

Plaats de groendaktegels één voor één op de drainageplaat, mooi naast elkaar geschikt

De groendaktegels laten zich gemakkelijk versnijden tot kleinere delen. Zo passen de groendaktegels overal op je dak!

De grindstroken

Indien de dakrand geen 8-10cm hoog is, dient u een grindstrook te voorzien van minimum 20cm breed. Deze dient om de wortels van de planten tegen te houden en om de randen van het dak niet te beschadigen.

Het wordt ook aangeraden om rondom schoorstenen, elektrische toestellen, aangrenzende vensters en dergelijke een grindstrook te voorzien van 20cm om het onderhoud en de controle te vergemakkelijken.

De afwerking van het groendak

Snijd indien nodig alle zichtbare of overtollige worteldoek en drainageplaat voorzichtig weg met een schaar. Het resultaat is een prachtig extensief groendak!

Materiaallijst

Materiaal

  • Wortelwerende doek 
  • Drainageplaten
  • Controleput(ten)
  • Groendaktegels
  • Dakgrind

Gereedschap

  • Borstel
  • Schaar
  • Haakse slijper