Door steeds meer gelegde verharde oppervlakken in combinatie met een hevige regenval, vindt neerslag steeds een moeilijkere weg naar de ondergrond en kan dit leiden tot wateroverlast. Met een waterpasserende bestrating los je dit probleem op. Waterpasserende bestrating helpt bij de natuurlijke infiltratie van regenwater en biedt een efficiënte, degelijke en esthetische oplossing bij hevige regenval. Door de voegen te verbreden tussen klinkers, betonstraatstenen of grasdallen kan het water makkelijker weg.
Hoe werkt waterpasserende bestrating?
Wat is waterpasserende bestrating?
Met waterpasserende bestrating zakt het regenwater weg in de ondergrond:
- Neerslag infiltreert langs de betonstraatstenen, de voegvulling en de straatlaag naar de drainerende fundering.
- Om de draagkracht door de fundering te verzekeren, wordt tijdens de buffering zoveel mogelijk vermeden dat de fundering verzadigd is met water. De fundering zal het water doorgeven aan de onderfundering, waar het gebufferd wordt.
- De onderfundering, ontworpen voor de draagkracht, slaat het hemelwater op.
- Infiltratie in de bodem, afhankelijk van de doorlatendheid van de bodem.
- Indien de bodem onvoldoende doorlatend is, kan een knijpleiding vertraagd afvoeren naar een nabijgelegen infiltratiesysteem of rioleringsstelsel.
Bij een traditionele bestrating loopt het regenwater meteen in het riool.
Bredere voegen voor een betere infiltratie van regenwater
Je kan bredere voegen voorzien tussen klinkers, straatstenen en grasdallen. Welke oplossing je ook kiest: het is een duurzame oplossing die ruimte geeft aan groen, die efficiënt water buffert in de bodem en zeer lang mee gaat.
Klinkers
Voorzien van afstandhouders van 7mm tot 2cm om een betere waterdoorlaatbaarheid van hemelwater te bekomen. De strakke lijnen leiden het water naar de ondergrond via de brede voegen. De stenen elementen zijn zelf niet doorlatend, maar dit wordt in de voeg opgelost.
Betonstraatstenen
De idro betonstraatstenen hebben een specifieke vormgeving met brede nokken die voor brede voegen zorgen. Dankzij de drainage opening kan het regenwater in de grond wegvloeien.
Grasdallen
Bij de grasdallen in beton of kunststof groeit er gras tussen de voegen, maar je kan ook kiezen voor steenslag, kiezel of split. De honinggraatstructuur van de grasdal is ontworpen om een dichte en uniforme hergroei van het gazon over het gehele oppervlak mogelijk te maken.