Hoe een houten tuinhuis beitsen?

Een tuinhuis krijgt af te rekenen met heel wat weersinvloeden. Om lang te kunnen genieten van jouw tuinhuis, is het belangrijk om het te beschermen tegen weer en wind. Dit doe je door het allereerst te verduurzamen of impregneren (sommige tuinhuizen zijn reeds geimpregneerd bij aankoop)  en nadien op regelmatige basis te verven, beitsen of oliën.

In dit adviesartikel geven we meer informatie over het beitsen van een tuinhuis. Door je tuinhuis te beitsen, krijgt dit een transparante beschermingsfilm waarin de structuur van het hout zichtbaar blijft. Afhankelijk van jouw smaak, kan je kiezen voor transparante of gekleurde beits.

Wanneer en hoe vaak je tuinhuis beitsen?

Om een optimale bescherming van jouw tuinhuis te bekomen, kan je het best om de 2 jaar opnieuw beitsen. Zorg ervoor dat het droog weer is en dat de buitentemperatuur tussen de 10° en 20° C is. Je beitst best wanneer het tuinhuis niet in de zon staat. Wanneer je tuinhuis in de zon staat tijdens het beitsen, zal het te snel drogen waardoor strepen of blaasvorming kan ontstaan. 

Tuinhuis beitsen

Hoe een tuinhuis beitsen?

Instructievideo: Tuinhuis beitsen met transparante afwerking

In onderstaand instructiefilmpje kan je bekijken hoe je jouw tuinhuis beitst met een transparante afwerking. Heb je liever een gekleurde afwerkingslaag? Kies dan voor een gekleurde beits in plaats van een transparante.

Let op!  Om jouw tuinhuis optimaal te beschermen gebruik je eerst een beschermende grondlaag en werk je nadien af met een afwerkingslaag naar keuze. 

Wat heb je nodig?

Stappenplan: Tuinhuis beitsen

Stap 1: Tuinhuis voorbereiden

Bereid het hout van het tuinhuis voor door het licht op te schuren in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat het hout droog, stofvrij en vetvrij is vooraleer je begint. 

Stap 2: Beitsen

Roer de beits voor het tuinhuis goed om. Breng een eerste laag beits aan met een langharige borstel. Als deze laag goed droog is (bekijk hiervoor de droogtijden op de verpakking), breng je op dezelfde manier een tweede laag aan. 

Beits je tuinhuis zowel langs de binnen- als buitenzijde voor een optimale bescherming.

Welke beits kopen voor jouw tuinhuis?

Bij het kiezen van een beits voor je tuinhuis heb je de keuze tussen:

  • Transparante of gekleurde beits.
  • Solventgedragen of watergedragen beits.

Transparante of gekleurde beits?

Er bestaan zowel transparante of kleurloze beitsen als gekleurde beitsen. Naast de esthetische factor heb je ook een verschil in mate van bescherming. Met een gekleurde beits geef je je tuinhuis een kleurtje naar keuze. Je hebt hierbij een ruime keuze aan verschillende kleuren: bruin, groen, blauw, wit en grijs. Hou je meer van de natuurlijke uitstraling van hout? Dan kan je kiezen voor een transparante beits. Een transparante beits biedt echter iets minder bescherming dan een gekleurde beits. Wij raden aan om een kleurloze beits enkel te gebruiken als eerste laag of op reeds eerder gekleurd (minstens 2 lagen) hout.

Solventgedragen of watergedragen beits?

Hieronder zetten we de kenmerken van watergedragen en solventgedragen beits voor jou op een rijtje:

Solventgedragen beits

  • Dringt diep in het hout (zelfs zonder te verdunnen).
  • Is niet watergevoelig, waardoor het ook op horizontale delen (waar water kan blijven opstaan) kan gebruikt worden.
  • Je kan slechts 1 laag per dag aanbrengen (24u droogtijd).
  • Uitgebreid assortiment.
  • Materiaal uitwassen: white spirit.

Watergedragen beits

  • Milieuvriendelijk
  • Zeer goed kleur en glansbehoud
  • Watergevoelig (belangrijk voor horizontale delen, indien er water kan blijven opstaan altijd eerst 1 of 2 lagen van een solventgedragen grondlaag)
  • Mogelijkheid om verschillende lagen per dag te zetten (kortere droogtijd)
  • Beperkt assortiment 
  • Materiaal uitwassen: water