Is het gras altijd groener aan de overkant? Of aan jouw kant? Een perfect groen gazon zonder kale plekken bereik je onder andere door het gras te maaien. In dit advies vind je alles over hoe je jouw gras maait, wanneer je gras maait en hoe vaak je gras moet maaien.
Gras maaien: Wanneer en hoe?
Waarom je gras maaien?
Niet alleen ziet een groene gazon er mooier uit, ook is het belangrijk om je gazon te maaien om de groei van je gazon te bevorderen. Je gras maaien stimuleert de groei van je gras om breder en dichter uit te groeien. Het gras groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Na het maaien zal je gras de eerste dagen niet langer worden maar breder. Door het gras te maaien komt er licht op de bodem van de gazon en krijgen nieuwe grassprieten de kans om zich te ontwikkelen. Er groeit meer gras en er ontstaat een dichtbegroeide gazon. Een goed onderhouden gazon is te herkennen aan de dichtbegroeide grassprieten. Daarnaast kan onkruid het maaien slecht verdragen.
Wanneer je gras maaien?
Grassen groeien vanaf maart t.e.m. oktober. buiten deze periode is normaal gezien de temperatuur te laag om het gras te laten groeien. De groei van je gras is afhankelijk van verschillende factoren zoals: voedingststoffen, zonlicht, water en bodemtemperatuur.
- Gras groeit bij een bodemtemperatuur van minimaal 5 à 8°C.
- De snelste groei vindt plaats bij een temperatuur rond de 15°C.
- Richting hoogzomer loop de groei van gras ook terug.
- Groei gras stop volledig bij een bodemtemperatuur boven de 25°C.
Wanneer je gras NIET maaien?
Naast het gras maaien is het ook belangrijk om te weten wanneer je jouw gras zeker niet mag maaien. Zo kan je hiermee rekeninghouden en zorg je ervoor dat je jouw gras niet beschadigd.
Gras niet maaien:
- Tijdens de winter of als er nachtvorst wordt voorspeld.
- Als het gras nat is en het gemaaide gras samenplakt.
- Tijdens periodes van extreme warmte.
- Vanaf november t.e.m. februari.
Hoe vaak gras maaien?
Het belangrijkste advies is om het gras maaien aan te passen aan de groeisnelheid van je gras.
- Maart, April, Juli, Augustus en Oktober: wekelijks maaien.
- Mei, Juni, en September: 2x per week.
Gras maaien tips
- Maai het gras niet korter dan 3 cm.
- Laat het gras niet langer worden dan 6 cm.
- Maai het gras niet wanneer het nat is.
- Maai het gras hoger wanneer het erg warm weer is.
Gras maaien in het voorjaar
Wanneer het gras in het voorjaar begint te groeien, start je wekelijkse gazononderhoud. De 1ste keer dat je het gras maait, stel je de messen hoger af dan je gewend bent. Denk aan een maaihoogte van 5 tot 6 cm. Doordat het gras hoogstwaarschijnlijk langer is dan tijdens het maaiseizoen voorkom je dat er te veel gras wordt afgereden. Bij een maaibeurt mag je als regel hanteren om slechts 1/3 van het gras af te maaien.
Vanaf de 2de maaibeurt mag je jouw grasmaaier terug op de normale stand zetten tussen de 3 en 4 cm. Gedurende het voorjaar zal het gras steeds blijven groeien. Daarom is het nodig om vanaf april je gazon 2x per week te maaien. Kies vanaf dan er voor om je gras te mulchen. Voedingsstoffen blijven behouden en dat scheelt enorm in grasafval.
Gras maaien in de zomer
Door de vele bemesting, zonuren, gunstige temperaturen en het water dat wordt toegediend aan je gazon, groeit het gras zeer snel. Om de 4 à 5 dagen je gras maaien is noodzakelijk om je gazon mooi te houden. Houd er ook rekening mee dat je gazon kan uitdrogen op warme zomerdagen. Dit kan je vermijden door iets minder kort te maaien. Wanneer je regelmatig maait kan je de mulch over je gazon verspreiden. Het gemaaide gras dient dan ook als bescherming tegen de verdamping door de zon.
Gras maaien in het najaar
Na de warme zomerperiode maakt het gras een normale groei door en is de groeipiek voorbij. Halverwege het najaar kan je de maaifrequentie en de maaihoogte aanpassen. Je stelt je grasmaaier hoger af om je gazon voor te bereiden op mogelijke nachtvorst. 1x in de week je gras maaien volstaat. Dit doe je zolang het gras groeit. Laat zeker je gras niet te lang worden, want dit verstikt het gras en zorgt ervoor dat je gazon erg nat blijft.