De bladeren beginnen van de bomen te vallen, waardoor je hele gazon snel vol ligt met bladeren. Dit zorgt ervoor dat er onder het bladerdeken vocht ontstaat en tot rotting kan leiden. Hierdoor ontstaan er lichte, donkere of kale plekken op je gazon. Een ander gevolg is dat er ook meer mos op zal groeien. Daarnaast kan je op natte bladeren snel uitglijden. We raden je aan om regelmatig en zo snel mogelijk de bladeren van je gazon te halen. In dit advies geven we je enkele tips hoe jij bladeren kan verzamelen en verwijderen.
Herfstbladeren opruimen in de tuin
Waar bladeren opruimen?
Bladeren op gazon verwijderen
Op het gazon mogen afgevallen bladeren zeker niet blijven liggen, omdat het gras anders in de herfst en winter te weinig licht en lucht krijgt. Een laag bladeren houdt vocht vast, wat kan leiden tot rotting. Dit veroorzaakt lichte of donkere vlekken, kale plekken of mosgroei. Daarom raden we aan om de bladeren regelmatig te verwijderen. Een bladblazer kan hierbij goed van pas komen.
Bladeren onder bomen en struiken verwijderen
Onder bomen en struiken dragen de bladeren bij aan een vruchtbare bodem. Je kan hier een laag van maximaal 15 cm laten liggen, die na verloop van tijd zal verteren tot waardevolle humus.
In de moestuin beschermen de bladeren de bodem tegen vorst en helpen ze om de vochtbalans op peil te houden.
Let er wel op dat planten met zachte scheuten, grassen en groenblijvende planten niet goed tegen een bladerdeken kunnen.
Uitglijden door bladeren voorkomen
Laat geen bladeren op wandelpaden liggen, want natte bladeren maken de ondergrond glad en gevaarlijk voor voetgangers en fietsers. Net zoals bij sneeuw of ijzel, ben je verplicht om voetpaden rondom je eigendom veilig te houden.
Hoe bladeren verzamelen?
Bladeren bij elkaar harken
Voor kleine tuinen is de hark de meest eenvoudige en goedkope oplossing. Het werk is snel gedaan. Maar bij grotere tuinen of een grote hoeveelheid bladeren, kan het al snel een tijdrovende klus worden.
Bladeren verzamelen met grasmaaier
Op het gazon kan je bladeren ook eenvoudig opruimen met een grasmaaier. Dit is een prima middenweg tussen een hark en een bladzuiger. De grasmaaier verzamelt de bladeren terwijl hij ze opvangt in de opvangbak.
Bladeren verzamelen met bladblazers
Met een bladblazer kan je snel en efficiënt grote hoeveelheden bladeren op een hoop blazen. Deze krachtige apparaten liggen goed in de hand en zijn vooral handig voor het onderhoud van grotere oppervlakken.
Kleine hoeveelheden bladeren
Kleine hoeveelheden bladeren kan je eenvoudig opruimen in je GFT-bak of op je composthoop.
Grote hoeveelheden bladeren
Heb je te veel bladeren? Dan kan je deze ook naar een containerpark brengen in jouw buurt.
Bladeren hergebruiken in je tuin
Planten beschermen tegen vorst
Op bloembedden en onder struiken kan je de bladeren laten liggen en zelfs ophopen. Ze beschermen de planten in de winter op natuurlijke wijze tegen vorst. Vorstgevoelige planten zoals rozen en gladiolen, kan je extra beschermen door hun wortels te bedekken met een dikke laag bladeren. Wanneer de bladeren vergaan, worden ze omgezet in waardevolle voedingsstoffen voor de bodem.
Voedingsstoffen voor moestuin
Ook in de moestuin kan je bladeren laten liggen, maar zorg ervoor dat de laag niet te dik is. Maak de grond van de geoogste bedden los en hark de bladeren er lichtjes onder. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde om het verteringsproces te versnellen. Zo voorzie je de bodem al in de herfst van waardevolle voedingsstoffen.
Winteronderkomen voor kleine dieren
Egels en andere kleine tuindieren zijn dankbaar voor grote hopen bladeren in de tuin, omdat ze daarin een schuilplaats vinden voor de winter. Egels helpen bovendien door schadelijke dieren zoals slakken te eten en dragen bij aan een luchtige bodem.
Bladeren- en compostbak maken
Je kan in de tuin een aparte hoek creëren voor de bladeren. Sla vier houten palen in de grond en span er kippengaas omheen. Zo kan je de afgevallen bladeren verzamelen en meteen een handige composthoop aanleggen. Ook een compostbak plaatsen is een goede oplossing.