Vijver en vissen gezond houden tijdens warme zomerdagen

Wanneer de zon vlak op je vijver schijnt krijgen je vissen en je vijver het moeilijk. Het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Het water in je vijver verdampt sneller waardoor je sneller je vijver moet bijvullen. Daarnaast kunnen ook vissen verbranden door de zon. De algen krijgen tijdens de zonnige dagen vrij spel en dat geeft een negatieve impact op je vijver en vissen. Hieronder geven we je enkele tips zodat jij je vijver en vissen gezond kan houden tijdens warme zomerdagen.

Tip 1: Voorzie voldoende zuurstof

Om er voor te zorgen dat je vissen voldoende zuurstof hebben tijdens warme zomerdagen is het belangrijk om je vijver goed te beluchten. En zeker wanneer de zon en hitte massaal op je vijver schijnt. Vijver's verbruiken 's nachts veel zuurstof door algen en waterplanten. Daarom raden we je aan om in de ochtend extra te beluchten. Er zijn verschillende manier om te beluchten. Dit kan door een luchtpomp, een luchtschotel of luchtstenen. Ook een fontein of waterval zorgt voor extra zuurstof in je hete vijver. Doordat een skimmer het watervlak constant ververst, zorgt een skimmer voor extra zuurstof in het vijverwater.

Tip 2: Bescherm je vissen tegen de warmte met schaduwdoek

Schijnt de felle zon constant op je vijver? Dan is het belangrijk om je vissen te beschermen tegen de warmte met een schaduwdoek. Want, ook vissen kunnen verbranden. Wanneer vissen verbranden herken je dit vaak aan wonden, gezwollen schubben en/ of verkleuring van je vissen. Zo vermijd je dat jouw vissen in de felle zon zwemmen en verbranden. Door een schaduwdoek of parasol te plaatsen is dit eenvoudig opgelost.

Tip 3: Verwijder vuil en overtollige algen

Ook tijdens extreem hoge temperaturen is het belangrijk om je vijver schoon te houden. Op de vijverbodem zal organisch afval zich ophopen en beginnen rotten waardoor er giftige gassen vrijkomen. Deze gassen zijn gevaarlijk voor het leven in de vijver en dus ook voor je vissen. Om deze reden verwijder je best tijdens warme zomerdagen organisch slib op de bodem. De bodem van je vijver kan je eenvoudig schoonmaken met behulp van een vijverstofzuiger. Overtollige algen bestrijd je met een goede UV-lamp.

Tip 4: Check de waterkwaliteit regelmatig

Door temperatuurschommelingen kunnen de waterwaardes schommelen, wat schadelijk kan zijn voor de vissen. We adviseren om vooral tijdens de heetste periodes van het jaar, de zomer, regelmatig de waterwaardes na te kijken en te testen. Daarnaast is het ook van belang om het gedrag van je vissen scherp in de gaten te houden als je vijver te maken krijgt met de hete zon. Wanneer de vissen zich anders gedragen neem je op tijd contact op met een specialist zodat je ziektes en parasitaire infecties kan voorkomen.

Tip 5: Ververs het vijverwater regelmatig

Het water in je vijver verdampt veel sneller tijdens warm weer of een hittegolf. Ververs daarom regelmatig het water en vul het bij. Maximaal mag je 30% van het vijverwater verversen per keer. Dit doe je door eerst 30% van het water uit de vijver te halen en daarna aan te vullen met nieuw water.

Tip 6: Geef extra visvoer aan je vissen

Vissen verteren sneller hun voeding bij warm weer. Geef je daarom extra visvoer meerdere keren per dag in kleine porties. Zo zorg je ervoor dat je vissen voldoende voedingsstoffen krijgen tijdens de warmte.