Gazon verticuteren: waarom, wanneer en hoe?

Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooi gazon, raden wij aan om 2 keer per jaar te verticuteren. Door te verticuteren verwijder je mos, onkruid en vervilting uit je gras. Hierdoor zorg je voor een verbeterde opname van lucht, water en voedingsstoffen en leeft je gazon zichtbaar op.

Wanneer verticuteren?

Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen. Door net voor de winter een 2de keer te verticuteren, kan je gazon mosvrij de winter ingaan en voorkom je dat je in het voorjaar weer terug van nul moet beginnen.

Let op!  Zorg ervoor dat de periode van nachtvorst achter de rug is, vooraleer je verticuteert. 

Verticuteermachine Bosch

Verticuteren kan je leren

Volg onderstaande stappen en je kan snel weer genieten van een gezond en groen gazon!

Stap 1: Voorbereiding gazon

Strooi in het voorjaar gazonkalk om de zuurtegraad van je bodem op een optimaal niveau te brengen. Wanneer je erg veel last hebt van mos in je gazon, kan je ervoor kiezen om enkele weken voor je met de verticuteermachine aan de slag gaat al anti-mos middel aan te brengen. Hierdoor verloopt het verticuteren een heel stuk vlotter.

Stap 2: Gras maaien

Maai je gras goed kort vooraleer je van start gaat met de verticuteermachine. (grasmachines)

Stap 3: Verticuteren

Het verticuteren doe je in rechte banen. Afhankelijk van de hoeveelheid mos in je gras, verticuteer je in 1, 2 of 3 richtingen. Stel allereerst de juiste werkdiepte van de messen in. De diepte van je messen is afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Meestal is 5 mm voor de 1ste fase diep genoeg. Wanneer je de gazon in 1 richting hebt geverticuteerd, doe je hetzelfde in de andere richting. Hierbij kan je de messen indien nodig iets dieper, op 10 mm instellen.

Let op!  Stel de diepte van de messen niet de diep in, want dan beschadig je de graswortels.

Gebruik je een verticuteermachine zonder opvangbak? Dan verwijder je het losgemaakte mos tussen de verschillende fases met een hark. Bij een verticuteerder met opvangbak, maak je tussendoor de opvangbak leeg.

Stap 4: Bijzaaien en bemesten

Een gazon met veel mosgroei, zal er na het verticuteren wat kaal uitzien. Maak je geen zorgen! Door kale plekken bij te zaaien en goed te bemesten, zorg je ervoor dat jouw gazon er in geen tijd mooi groen en gezond uitziet.

Stap 5: Genieten!

Als je je gazon goed sproeit en de tijd geeft om weer te groeien, kan je binnen enkele weken genieten van een mooi groen en gezond grasperk!

Welk materiaal heb je nodig?

Om je gazon te verticuteren kan je kiezen tussen een verticuteerhark en een verticuteermachine op elektriciteit of benzine. Het gebruik van een verticuteermachine neemt het zware werk uit handen en zorgt voor een mooi egaal resultaat. De keuze van verticuteerder is afhankelijk van de grootte van je gazon. Voor een kleine tot middelgrote gazon van maximaal 500m² is een elektrische machine met een werkbreedte van 350mm of minder voldoende. Heb je een grotere gazon? Dan kies je best voor een verticuteermachine met een iets grotere werkbreedte. Een verticuteermachine met benzinetank zorgt voor een optimaal gebruiksgemak.

Verticuteermachines voor kleinere gazons (<500m²)

Verticuteermachines voor middelgrote tot grote gazons (>500m²)