Welk snoeigereedschap kiezen?

Hagen scheren, takken inkorten, uitgebloeide bloemen afknippen,... Elke tuinklus vraagt om het gepaste tuingereedschap. We zetten hieronder de verschillende soorten snoeigereedschap voor jou op een rijtje. 

Tip!  Draag steeds tuinhandschoenen wanneer je snoeigereedschap gebruikt.

Snoeischaar

Een goede snoeischaar is onmisbaar gereedschap voor elke tuinier!

Een snoeischaar gebruik je voor het inkorten van dunne takken, uitgebloeide bloemen, klimop,… Met een snoeischaar kan je alles ter dikte van een potlood of dunner inkorten. Voor dikkere takken kan je beter kiezen voor een takkenschaar of boomzaag. Kies voor een snoeischaar met een antisliprubber voor een goede grip en om blaren op je handen te voorkomen. Voor het snoeien van levende takken en groen hout gebruik je een snoeischaar met ooievaarsbek of bypass (waarbij de snijbladen langs elkaar heen snijden). Voor dode of stugge takken kan je beter een aambeeldschaar gebruiken (voorzien van een mes dat landt op een aambeeld).

Snoeischaar

Ontdek ons assortiment snoeischaren

Takkenschaar

Voor het inkorten van dikkere takken gebruik je best een takkenschaar. De langere armen zorgen voor een grotere hefboomkracht, waardoor het knippen van dikkere takken veel lichter gemaakt wordt. Er bestaan eveneens takkenscharen met telescopische armen waarmee je extra kracht kan uitoefenen. 

Takkenschaar

Ontdek ons assortiment takkenscharen

Snoeizaag

Zijn de takken net iets te dik voor een takkenschaar? Dan kan een snoeizaag handig zijn. Een snoeizaag is over het algemeen vrij compact, waardoor je gemakkelijk op moeilijk bereikbare plekken geraakt. Om veilig hoge takken te snoeien, kan je opteren voor een telescopische snoeizaag. 

Snoeischaar

Ontdek ons assortiment snoeizagen

Boomzaag of Beugelzaag

Wanneer je slechts sporadisch dikke takken moet snoeien, zit je goed met een manuele boomzaag of beugelzaag. Kies voor het zagen van nat hout steeds voor een gepast zaagblad. 

Boomzaag

Ontdek ons assortiment beugelzagen

Kettingzaag

Om dode stronken of brandhout te verzagen is een kettingzaag erg handig. Er bestaan 3 typen kettingzagen: accu, benzine en elektrisch. Een elektrische kettingzaag is onderhoudsvriendelijk, milieuvrriendelijk en minder luid dan een benzine kettingzaag. Een kettingzaag op benzine is over het algemeen krachtiger. 

Let op!  Draag steeds gepaste beschermingskledij: gehoorbescherming, veiligheidsbril en werkhandschoenen

Kettingzaag

Ontdek ons assortiment kettingzagen

Heggenschaar

Een heggenschaar heeft langere messen dan een takkenschaar of snoeischaar, waardoor je snel grotere oppervlakten kan snoeien. Voor kleine oppervlaktes kan je een manuele heggenschaar gebruiken. Moet je veel meters haag trimmen? Dan kies je beter voor een elektrische heggenschaar, een heggenschaar met accu of een heggenschaar op benzine.

Boomzaag

Ontdek ons assortiment heggenscharen

Buxusschaar

Voor het snoeien van buxus gebruik je een buxusschaar. Buxusscharen zijn voorzien van vlijmscherpe messen. Wanneer je gebruik maakt van bot snoeigereedschap zullen de uitgerafelde snijwonden bruine, gele bladeren tot gevolg hebben.

Boomzaag

Ontdek ons assortiment buxusscharen

Grasschaar

Door bloemenborders, overhellende struiken, grindpadjes,... is het vaak moeilijk om met je grasmaaier tot aan de rand van je gazon te rijden. De kantjes van je gazon kan je eenvoudig bijwerken met een grasschaar. 

Boomzaag

Ontdek ons assortiment grasscharen

Onderhoudstips snoeigereedschap

  • Vet je snoeigereedschap regelmatig in. Dat voorkomt roesten en zorgt ervoor dat de scharnieren soepel blijven. 
  • Slijp je snoeigereedschap regelmatig voor een mooie scherpe snijsnede. 
  • Reinig je gereedschap regelmatig door het in een sopje onder te dompelen (droog nadien goed af). Zo voorkom je besmetting van bacteriën van de ene op de ander plant.