Hoe CO-vergiftiging voorkomen?

Koolmonoxide of CO is onzichtbaar, reukloos, smaakloos en niet voelbaar. Een te hoge concentratie CO kan een CO-vergiftiging veroorzaken. Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid kunnen de eerste symptomen zijn. Het aantal doden en gewonden door koolstofmonoxidevergiftiging blijft hoog en is de afgelopen 5 jaar zelfs sterk toegenomen.

Plaats CO-melders in je huis zodat je melding krijgt wanneer er een te hoge concentratie CO gedetecteerd wordt en je tijdig actie kan ondernemen. 

Wat zijn de voornaamste oorzaken van CO-vergiftiging?

 • Onvoldoende onderhoud en controle op apparaten die koolmonoxide kunnen veroorzaken
 • Geen ventilatie
 • Beter geïsoleerde huizen

Niet enkel bij brand komt koolmonoxide vrij, maar ook bij verkeerd aangelegde of slecht functionerende geisers, CV-ketels en open haarden. 

CO

Hoe kan je een CO-vergiftiging voorkomen?

 • Ventileer alle ruimtes waar open en gesloten verbrandingsapparatuur staan. 
 • Zorg voor goed werkende geisers. Slecht functionerende boilers, kachels, geisers en haarden zijn herkenbaar aan oranje en hoger brandende vlammen dan normaal.
 • Laat elk jaar de schoorsteen vegen en je centrale verwarming regelmatig onderhouden.
 • Schaf koolstofmonoxidemelders aan. 

Voorkom CO-vergiftiging door CO-melders te plaatsen

Waar CO-melders plaatsen?

Geadviseerd wordt om een CO-melder op iedere slaapverdieping te plaatsen in de directe nabijheid van de slaapkamers. Voor verhoogde bescherming kunnen extra melders aangebracht worden in iedere slaapkamer en op elk niveau van je huis. Als de slaapkamergang langer is dan 12m, installeer dan aan ieder einde van de gang een CO-melder.

In een gelijkvloers huis

 • Installeer tenminste 1 CO-melder dichtbij of in iedere slaapkamer.
 • Voor verhoogde bescherming: installeer tenminste 1 CO-melder in de ruimte van een brandstof verbrandende CV-ketel of andere (brandstof) warmtebronnen. 

In een huis met twee (of meerdere) verdiepingen

 • Installeer tenminste 1 CO-melder dichtbij of in iedere slaapkamer. 
 • Voor verhoogde bescherming: installeer tenminste 1 CO-melder op iedere verdieping van het huis. 
 • Voor verhoogde bescherming: installeer tenminste 1 CO-melder in de ruimte van een brandstof verbrandende CV-ketel of andere (brandstof) warmtebronnen. 

In sta-caravans

Installeer een CO-melder enkel op de binnenmuren. De melder moet tenminste 15cm van alle buitenwanden en tenminste 30 cm van ventilatie af- en aanvoer geplaatst worden.
CO melders plaatsen

Hoe hoog met ik CO-melders hangen?

In tegenstelling tot een rookmelder, wordt een CO-melder aan de wand bevestigd, op zo’n 1,50m hoogte. Je kan de CO-melder op de slaapkamer best op 'slaaphoogte' plaatsen en in de woonkamer op 'zithoogte'. Kies alleszins een plek waar de CO-melder schoon blijft, uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Lees altijd de handleiding voor de specifieke installatievereisten. Sommige CO-melders hebben ook een staander, zodat je ze eenvoudig op een kast kan plaatsen en ze niet aan de muur of plafond dient te hangen.

Hoe CO-melders onderhouden?

 • Reinig de detector regelmatig langs de buitenkant met een droge of licht vochtige doek. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden. 
 • Houd de ruimtes waar de CO-melders hangen schoon. Stoffige omgevingen hebben een negatieve invloed op de werking van CO-melders. 
 • Wanneer de batterijen bijna leeg zijn, zal je normaal gezien een waarschuwingssignaal krijgen. Vervang de batterijen tijdig. 
 • Test de koolmonoxide melder regelmatig via de test knop.

Werking van een koolmonoxidemelder

Een CO alarm volgt de concentratie CO in de lucht op en geeft een signaal wanneer deze een bepaalde drempel gedurende een bepaalde tijd overschrijdt. Vaak geven ze een vooralarm. Het gaat dan om een first alert CO melder. Dankzij het vooralarm heb je de tijd om actie te ondernemen en de kamer te verluchten en te verlaten. Blijft de CO-concentratie toch toenemen, dan gaat het hoofdalarm af.
CO test

Ontdek het assortiment CO-melders bij Hubo