Hoe je fiets onderhouden?

Een platte band, piepende remmen of een loszittend zadel. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Dit komt vaak doordat de fiets niet goed onderhouden wordt. En dit terwijl je hier in de meeste gevallen zelfs geen fietsenmaker voor nodig hebt!

In dit advies artikel laten we stap voor stap zien hoe je jouw fiets eenvoudig onderhoudt. Een fietsonderhoud is niet alleen belangrijk voor het dagelijks comfort maar zorgt er ook voor dat je langer van je fiets kan genieten. Bovendien voorkom je door je fiets regelmatig te onderhouden reparaties op langere termijn. Dat kan je dus heel wat besparen! Ontdek hieronder onze tips om je fiets optimaal te onderhouden. Doe-het-zelf met Hubo!

Reinigen van je fietsketting

Om zo lang mogelijk aangenaam en veilig te kunnen fietsen, is het goed om je fietsketting regelmatig te controleren en schoon te maken. Door de fietsketting goed te onderhouden zal je fiets makkelijker schakelen. Dit draagt bij aan het fietscomfort en natuurlijk het fietsplezier. Wij hebben enkele handige hulpmiddelen waardoor jouw fietsketting binnen no-time weer schoon is.

Stappenplan: Fietsketting onderhouden in 4 stappen

Fietsketting ontvetten

Stap 1: Fietsketting ontvetten

Als eerste ontvet je de ketting met Castrol Greentec Bike. Dit product verwijdert  gemakkelijk vuil, olie en vet op jouw fietsketting. De ontvetter kan je eenvoudig onverdund aanbrengen door de ketting rond te draaien en de ontvetter op de ketting te spuiten. Daarna laat je deze 1 tot 3 minuten inwerken. Na het inwerken spoel je het met water weg. 

Stap 2: Ontvetten met doek

Als tweede stap spuit je de ontvetter op een niet pluizige doek en plaats je de doek op de ketting. Draai hierna de ketting goed rond zodat de ontvetter overal op de fietsketting wordt aangebracht.

Fietsketting reinigen

Stap 3: Fietsketting reinigen

Bij het reinigen van een fietsketting krijg je vaak vieze handen door het vet en olie die op de ketting zitten. Om dit te vermijden gebruik je best een kettingreiniger. Deze kettingreiniger plaats je gemakkelijk om de ketting en reinigt de ketting zeer grondig. Zo is je ketting weer helemaal proper zonder dat je vuile handen krijgt!

Hierna maak je de gehele ketting weer schoon met een droge niet pluizige doek voor het beste resultaat. 

Fietsketting reinigen

Stap 4: Olie aanbrengen

Als laatste stap breng je kettingolie aan op je fietsketting. Deze olie zorgt voor een goed gebruik en onderhoud van een fietsketting. Een goede keuze is de Simson Ketting Spray. Deze spray smeert en beschermt je ketting tegen oxidatie en slijtage. Verder biedt het product ook bescherming tegen vuil en water.

Hoe voorkom je een lekke band? 

De grootste ergernis voor een fietser is toch wel het krijgen van een lekke band. Ontdek hier hoe je een lekke band kan voorkomen!

Anti-lek spray

Om een lekke band te voorkomen is de anti-lek van Bike-On een handig hulpmiddel. Deze spray is een kwaliteitssealant die preventief beschermt tegen lekke banden. Het dicht automatisch gaatjes in je banden die veroorzaakt worden door spijkers, doorns, glas en andere scherpe objecten tot 3 millimeter doorsnede.

Onderstaande tabel helpt je om de juiste dosering te kiezen voor het beste resultaat:

Binnenband formule
Lekke fietsband

Fietsband oppompen in een handomdraai 

Tegenwoordig heb je de keuze om naast een fietspomp gebruik te maken van een handige automatische fietspomp. Dit is ideaal voor mensen die weinig kracht hebben en graag zelf de fiets willen onderhouden.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een handig CO2 pompje. Dit geeft je net iets meer zekerheid tijdens jouw fietsrit. We kennen het allemaal wel. Je bent een mooie rit aan het maken en je rijdt een lekke band. Met een CO2 pompje hoef je niet langer te prutsen met een klein pompje omdat je band binnen een fractie van een seconde volgepompt is. Daarnaast is een CO2 pomp ook zeer gemakkelijk mee te nemen in je zadeltasje of fietsshirt. Met een CO2 pomp fiets je met een gerust hart jouw favoriete rondje! 

Fietsband oppompen

Ontdek ons assortiment Fietsonderhoud bij Hubo