Hoe een verlaagd plafond plaatsen?

Een verlaagd plafond kan je plaatsen door middel van metalen profielen waarop je gipsplaten bevestigt. Ontdek in dit doe-het-zelf advies hoe je het stap voor stap zelf doet. 

Gipsplaten plaatsen op metalen profielen

Waarop moet je letten bij het plaatsen van metalen profielen?

Bij het gebruik van metalen profielen om een verlaagd plafond te plaatsen, moet je rekening houden met een maximale plafondoverspanning. De maximale afstand die je met een verticaal profiel mag overbruggen vind je hieronder terug.

  • Bij een tussenafstand (g) van de verticale profielen van 30cm mag de maximale overspanning (L) 255cm zijn.
  • Bij een tussenafstand (g) van de verticale profielen van 40cm mag de maximale overspanning (L) 235cm zijn.
  • Bij een tussenafstand (g) van de verticale profielen van 50cm mag de maximale overspanning (L) 215cm zijn.

Stappenplan: Gipsplaten plafond met metalen profielen

Stap 1: Afmeten

Meet vanaf de vloer de gewenste hoogte van het verlaagd plafond en duid die aan in de vier hoeken. Gebruik zonodig een laserwaterpas om overal dezelfde hoogte te garanderen. Trek op de aangeduide hoogte met een smetkoord een lijn op beide lange muren.

Stap 2: Frame bouwen met metalen profielen


Bevestig op de twee langste muren een horizontaal profiel. Maak ze om de 60cm vast met spijkerpluggen of schroeven.


Bevestig op de twee kortste muren verticale profielen. Zet ze om de 125cm vast met spijkerpluggen of schroeven.


Bevestig de metalen profielen om de 125cm aan de muur met spijkerpluggen of schroeven.


Breng vervolgens de (tussenliggende) dwarse verticale profielen zo correct mogelijk op lengte (gebruik hiervoor een blikschaar) en klem ze in de horizontale profielen.


Bevestig ze aan de horizontale profielen met tekschroeven alvorens met het beplaten van de constructie te beginnen. Een tekschroef is een zelfborende plaatschroef voor onderlinge bevestiging van profielen.


Is het plafond breder, maar wil je toch metalen profielen gebruiken? Gebruik dan ‘bredere’ metalen profielen. Zo overbrug je overspanningen tot 480cm. Je kan natuurlijk ook een extra ophangstrook aan het plafond bevestigen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een multiplexstrook waaraan langs beide zijden een horizontaal profiel bevestigd is.

Stap 3: Isoleren

Een verlaagd plafond met metalen profielen is gemakkelijk te isoleren. Leg het isolatiemateriaal gewoon bovenop het profielenframe. Dit doe je vooraleer je de platen bevestigt.

Stap 4: Gipsplaten bevestigen


Is de plafondbreedte kleiner dan de lengte van de gipsplaat? Plaats dan de plaat overlangs. Zo vermijdt je extra voegwerken aan de kopse kant van de plaat. Bij grotere breedtes kunnen de platen ook dwars op de profielen worden gemonteerd. Gebruik in dit geval een plaat met 4 afgeschuinde kanten voor een perfecte voegafwerking.


Schroef de platen minimaal om de 25cm vast met een gipsplaatschroef.


Om de gipsplaten tijdens het vastzetten te ondersteunen, kan je gebruik maken van een “derde hand” of telescopische steun.