Hoe betonstraatstenen leggen?

Met betonstraatstenen leg jij eenvoudig je oprit of terras. Betonstraatstenen behouden grip en de vorming van een hoge weerstand tegen spoorvorming en andere vervormingen. Zo blijft je oprit of terras mooi liggen.

Betonstraatstenen

Legbanden betonstraatstenen

Betonstraatstenen halfsteenverband

Halfsteenverband

In een halfsteenverband verspringen de stenen per rij met een halve steen. Dit verband is minder gevoelig voor maatafwijkingen en wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen.

Betonstraatstenen keperverband

Keperverband

Worden de stenen in een visgraat gelegd? Dit noemt men een keperverband. De V-vorm is altijd haaks op de rijrichting. Het grote voordeel van dit verband is dat het een goede stabiliteit biedt.

Betonstraatstenen elleboogverband

Elleboogverband

Een variant op het keperverband is het elleboogverband. Deze volgt de richting van de straat. Een voordeel t.o.v. het keperverband is het slijpwerk dat bij het elleboogverband eenvoudiger is.

Betonstraatstenen blokverband

Blokverband

Bij een blokverband vormen de stenen in 2, 3 of 4-tallen een vierkant afhankelij kva nde breedte van de stenen. De blokken kunnen recht of digitaal worden gelegd, maar ook verspringen.

Stappenplan: Betonstraatstenen leggen

Doorsnede opbouw voor terras of tuinpad voor het leggen van betonstraatstenen

*Doorsnede opbouw voor terras of tuinpad.

Voorbereiding ondergrond om klinkers te leggen

Maak de ondergrond stabiel en gebruiksklaar. Zorg er voor dat deze goed verdicht en droog is.

Graaf het gedeelte uit volgens volgende formule: dikte fundering + (eventuele onderfundering) + dikte straatlaag + dikte bestrating.

Aanbevolen dikte klinker:

  • Terras / tuinpad: 5 of 7 cm
  • Oprit / parking: 8 of 10 cm
Doorsnede opbouw voor oprit voor het leggen van betonstraatstenen

*Doorsnede opbouw voor oprit

Stap 1: Onderfundering

Nog niet stabiel genoeg? Graaf dan nog dieper uit. Daarna vul je deze op met gebroken steenslag of betonpuin 0/20 of 0/40. Tril het geheel af met een trilplaat tot een egaal vlak.

Kantopsluiting betonstraatstenen

Stap 3: Kantopsluiting

Door een kantopsluiting te plaatsen vermijd je dat je betonstraatstenen gaan schuiven. Deze plaats je voor je de fundering aanbrengt. Hoe je dat doet? Je leest er alles over in ons advies.

Stap 4: Fundering

Leg de paslatten en trek de fundering recht met een rei. De fundering moet worden gelegd met een verval van 1 tot 2 cm per lopende meter, weg van het huis. Dit om een goede waterafloop te verzekeren.

Zorg voor een drainerende ondergrond onder je klinkers. Je maakt deze stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2 of 0/4mm) waarbij je per m³ maximaal 150 kg cement toevoegt. Daarna verwerk je dit mengsel gelijkmatig binnen de 3 uur met dikte van +/- 10 cm voor je terras en tuinpad of met +/- 15 cm voor je oprit of parking.

Verdichten met trilplaat

  • Terras / tuinpad zakt 2 tot 3 cm
  • Oprit / parking zakt 3 tot 4 cm

Stap 5: Straatlaag

Na het correct leggen van je fundering kan je beginnen met het plaaten van de straatlaag. Dit doe je met hetzelfde funderingsmengsel. De straatlaag wordt +/- 3 cm dik aangelegd. En voorzie een afwatering van 1à 2 cm per meter.
 
De straatlaag bestaat uit:
  • zand/cement of
  • zuiver rivierzand 0/4 of 
  • split 1/3 - 2/5
Leg de paslatten en trek de straatlaag gelijk.
 
Let op!  Een straatlaag mag nooit verdicht worden!

Stap 6: Betonstraatstenen plaatsen

Je begint met het plaatsen van een streklaag. Dit zijn 1 of 2 rijen betonstaatstenen tegen de boordstenen. Plaats de straatstenen tegen elkaar. De meeste betonstraatstenen zijn voorzien van afstandshouders.

Betonstraatstenen kunnen in verschillende verbanden gelegd worden. Om het zaagwerk te beperken beschikken wij over halve betonstraatstenen in diktes van 7, 8 en 10 cm.

Werk steeds van op de geplaatste stenen. Zo wordt de straatlaag niet geschonden. Verder vermijd je vervuiling door het zaagwerk op een andere plaats te zagen dan op reeds geplaatst sierklinkers.

Betonstraatstenen inkeren met voegzand

Stap 7: Voegzand

Borstel onmiddellijk de geplaatste straatstenen in met zuiver wit kwartszand 0/1 of Biozand. Daarna kan je het oppervlak aangetrild worden met een trilplaat voorzien van een rubberen zool.

Betonstraatstenen trillen

Stap 8: Betonstraatstenen trillen

Daarna tril je vanaf de rand van het klinkeroppervlak en beweeg langzaam naar het midden toe.

Na het trillen voeg je herhaaldelijk op tot de voegen volledig verzadigd zijn. Laat geen grote hoeveelheden zand op de klinkers liggen om vlekken te vermijden.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Betonstraatstenen
  • Voegzand
  • Boordstenen

Gereedschap

  • Trilplaat

Betonstraatstenen kopen bij Hubo