Met waterdoorlaatbare bestrating zorg je er voor dat het regenwater makkelijk kan weg lopen in de ondergrond en voorkom je dat het regenwater op je terras blijft staan. In dit advies geven we je meer informatie over de verschillende legbanden voor waterdoorlaatbare bestrating en hoe je deze plaatst.
Hoe waterdoorlaatbare bestrating leggen?
Legbanden waterdoorlaatbare bestrating
Een legverband beschrijft de manier waarop de klinkers of straatstenen geplaatst worden, met een specifiek patroon als resultaat. De keuze voor een bepaald legverband is eerder een esthetische keuze, maar kan ook afhangen van de verwachte belasting op het wegdek.
Kruisverband
Het meest eenvoudige legmotief is het volsteenverband. Hierbij plaats je de klinkers recht boven elkaar. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig kan berekenen hoeveel klinkers je nodig hebt. Daarnaast heb je ook weinig zaag- en knipwerk.
Halfsteenverband
In een halfsteenverband verspringen de stenen per rij met een halve steen. Dit verband is minder gevoelig voor maatafwijkingen en wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen.
Keperverband
Worden de stenen in een visgraat gelegd? Dit noemt men een keperverband. De V-vorm is altijd haaks op de rijrichting. Het grote voordeel van dit verband is dat het een goede stabiliteit biedt.
Elleboogverband
Een variant op het keperverband is het elleboogverband. Deze volgt de richting van de straat. Een voordeel t.o.v. het keperverband is het slijpwerk dat bij het elleboogverband eenvoudiger is.
Stappenplan: Waterdoorlaatbare bestrating leggen
Voorbereiding ondergrond om klinkers te leggen
Bij het plaatsen van waterdoorlaatbare bestrating is de ondergrond van cruciaal belang. Bepaal eerst je type ondergrond, voor je begint met het uitgraven van de fundering.
Naargelang de doorlatendheidsfactor "k" onderscheidt men de volgende categorieën van grond:
- Zeer doorlatende ondergrond: >10-4m/s
- Goed doorlatende ondergrond: >10-4> k > 10-6 m/s
- Weinig doorlatende ondergrond: >10-6 > k > 10-8 m/s
- Bijna ondoorlatende ondergrond: k < 10-8 m/s
Voor de verschillende grondsoorten kunnen de volgende doorlatendheidscoëfficiënten worden aangenomen:
- Zand / grind / lemig zand: >10-4m/s
- Zandig leem: >10-4> k > 10-6 m/s
- Leem: >10-6 > k > 10-8 m/s
- Klei: k < 10-8 m/s
Aanbevolen dikte steen:
- Terras / tuinpad: 6 cm
- Oprit / parking: 8 - 10 cm
*Doorsnede opbouw voor terras of tuinpad.
*Doorsnede opbouw voor oprit
Ondergrond waterdoorlaatbare bestrating
1. Waterdoorlaatbare klinkers
2. Voegvulling
3. Straatlaag
7. Doorlatend geotextiel
8. Afvoerbuis, drainage
9. Waterdoorlatend membraan
Optie A: Zeer doorlatend
Optie B: Goed doorlatend
Optie C: Weinig doorlatend
Optie D: Bijna ondoorlatend
Stap 1: Onderfundering
Nog niet stabiel genoeg? Graaf dan nog dieper uit. Daarna vul je deze op met ongebonden steenslag 0/32 tot een minimum dikte van 15 cm.
Stap 3: Kantopsluiting met boodstenen
Door boordstenen te plaatsen vermijd je dat je betonstraatstenen gaan schuiven. Deze plaats je voor je de fundering aanbrengt. Hoe je dat doet? Je leest er alles over in ons advies.
Stap 4: Fundering
Drainerende schraal beton of ongebonden steenslagfundering met continue korrelverdelingvb. 0/32. Geen fundering uit Zandcement.
Graaf het gedeelte uitvolgens volgende formule: dikte fundering + (eventuele onderfundering) + dikte straatlaag + dikte bestrating
Verdichten met trilplaat
- zakt 2 tot 3 cm
Aanbevolen dikte fundering
- Terras / tuinpad: +/- 10 cm
- Oprit / parking: +/- 15 cm
Stap 5: Straatlaag
- zuiver rivierzand 0/4 of
- zuiver fijne steenslag 0/6 - 2/6
Stap 6: Waterdoorlaatbare bestrating plaatsen
Plaats de straatstenen tegen elkaar. De meeste betonstraatstenen zijn voorzien van afstandshouders.
Werk steeds van op de geplaatste stenen. Zo wordt de straatlaag niet geschonden. Verder vermijd je vervuiling door het zaagwerk op een andere plaats te zagen dan op reeds geplaatst straatstenen.
Stap 7: Waterdoorlaatbare bestrating trillen
De oppervlakte kan aangetrild worden met een trilplaat voorzien van een rubberen zool. Daarna tril je vanaf de rand van het klinkeroppervlak en beweeg langzaam naar het midden toe.
Stap 7: Voegzand
Vervolgens voeg je op met fijne voegsplit 1/3 of 2/4. Het voegmaterial moet een waterdoorlatendheid hebben van 5,4 x 10-5 m/s bv. kalksteenslag 2/4 of basalt 1/3.
Wat heb je nodig?
Materiaal
Gereedschap
- Schop
- Trilplaat
- Keerborstel
Grasbetontegels
Ook grasbetontegels kunnen als waterdoorlaatbare bestrating worden gebruikt. Deze tegels worden opgevuld met teelaarde of split. Hiervoor wordt best een mengsel gebruikt van teelaarde en scherp zand. Vullen tot 2cm onder de rand en inzaaien met een sterke grassoort (2-3kg per 100m² verharding) of met split 1/3 of 2/4.