Alles wat je wilt weten over LED-lampen

LED-lampen sfeerbeeld

De vele voordelen van LED-verlichting

LED-lampen kennen veel voordelen, zoals: 

  • Extra energiezuinig.
  • Tot 90% energiebesparing t.o.v. gloeilampen.
  • Een levensduur tot 20 jaar.
  • Knipperen niet en schakelen meteen aan.

Philips LED-lampen zijn dimbaar en geschikt voor diverse toepassingen, zowel functioneel als decoratief. Of je nu een lamp zoekt voor je woonkamer, keuken, slaapkamer of bureau, Philips LED is veelzijdig en beschikbaar in vele verschillende vormen, stijlen en lampvoeten, zodat je altijd het juiste LED-alternatief vindt. Bekijk  de video en leer alles over LED. 

Welke lamp kiezen?

Vind de juiste lamp op lampvoet

Wil je een kapotte of oude lamp vervangen door een LED-lamp? Let dan goed op welke fitting je nodig hebt. Zorg er voor dat je de juiste lampvoet kiest voor de fitting of lampenhouder. Voor spots bestaan er vaak andere type fittingen dan bijvoorbeeld hanglampen. De meest voorkomende lampvoeten zijn E27 (grote lampvoet) en E14 (kleine lampvoet). Spotjes gebruik je voornamelijk voor een inbouw- of opbouwspotarmatuur. Spotjes met een bajonetsluiting (GU10) zijn geschikt voor 230V. Spotjes met een bipinvoet of steekvoet hebben een Gu5.3 fitting. De meest voorkomende fittingen voor TL-lampen zijn G5 en G13.

Verschillende lampvoeten

Vind de juiste lamp op lampvorm

De juiste lampvorm hangt af van het armatuur waar je de lamp indraait. De meest voorkomende vorm is een peer of peertje. Kies je voor een hanglamp of kroonluchter dan past een kaarsvorm hier mooi bij. Heb je een open armatuur, combineer dit dan met een decoratieve filament LED-lamp voor het mooiste lichteffect. Onder een grote lampenkap is de vorm minder belangrijk.

Verschillende lampvormen

Ontdek de verschillende soorten LED

Niet-dimbaar LED

Niet-dimbaar LED

  • Mooi warmwit licht.
  • Levensduur tot 20 jaar.
  • Tot 90% energiebesparing.
Warm dimbaar LED-licht

Philips WarmGlow: Warm dimbaar LED-licht

  • Dim geleidelijk naar een warme gezellige sfeer zoals bij traditionele lampen.
  • Hoe meer je dimt, hoe warmer het licht.
Dim licht met je eigen schakelaar

Phillips SceneSwitch: Dim met je eigen schakelaar

  • Pas de sfeer aan in elke kamer met je bestaande gewone schakelaar en dus zonder LED-dimmer.
  • 3 verschillende lichtsferen in dezelfde LED-lamp.
Decoratief LED-licht

Decoratief LED-licht

  • Mooi in open armaturen.
  • Ontworpen om gezien te worden.
  • Het ontwerp van oude gloeidraadlampen.
  • Alle voordelen van LED.
Philips Hue slimme verlichting

Philips Hue slimme verlichting

  • Slimme verlichtingssysteem voor in en om je huis mooier, sfeervoller en veiliger te maken.
  • Creëer eenvoudig sfeer met 16 miljoen kleuren en 50.000 wittinten.

Waarop letten bij het kiezen van LED?

De basics van een goed licht plan: Door goed je basisverlichting te combineren met sfeer-, taak- en accentverlichting heb je meteen de basics tot een goed lichtplan onder de knie. Elke lichtlaag geeft een individueel effect, maar wanneer je ze juist combineert creëer je de perfecte sfeer voor elke gelegenheid.

Basis- en sfeerverlichting

Basis- en sfeerverlichting

Basisverlichting is meestal het lichtpunt in het midden van de kamer en zorgt ervoor dat de kamer zelf goed verlicht is. Vul deze verder aan met dimbare of indirecte sfeerverlichting zodat je ook heerlijk kan ontspannen wanneer dat nodig is. 

Taakverlichting

Taakverlichting

Met goede taakverlichting zorg je er voor dat je nauwkeurige taken goed kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de eettafel, je leeshoek, wastafel, bureau of waar je je hobby uitoefent. Plaats het licht zo dat je vervelende schaduwen voorkomt.

Accentverlichting

Accentverlichting

Kies voor accentverlichting om donkere hoekjes te verlichten of net om mooie decoratieve elementen zoals een nis, schilderij of kunstwerk te accentueren.

Hoeveel lichtsterkte of lumen heb ik nodig?

Lichtsterkte Lumen

Lichtsterkte in Lumen

De hoeveelheid licht die een lamp verspreidt of lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen. Hoe meer Lumen, hoe meer licht de lamp verspreidt voor hetzelfde stroomverbruik. Hoeveel Lumen je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de plaatsing en de functie van de verlichting. In de badkamer heb je bijvoorbeeld tussen 2.000 en 4.000 Lumen nodig. Om deze lichtsterkte te bekomen kan je zowel kiezen voor 1 lamp van het beoogde aantal Lumen of voor verschillende lichtpunten die samen de gewenste lichtsterkte bekomen.
Lichtsterkte Wattage

Lumen vs Wattage

Vroeger (in de tijd van de gloeilampen) keek men naar het vermogen (Watt) om de lichtsterkte van een lamp te bepalen. Dit is echter verleden tijd. Voor de lichtsterkte van een lamp, controleer je best altijd het aantal lumen op de verpakking.

Wattage gloeilamp vs aantal Lumen nodig

15w 100-150 lm 60w 700-850 lm
25w 200-300 lm 70w 900-110 lm
40w 400-500 lm 100w >1300 lm

Wat is lichtkleur of temperatuur?

De kleurtemperatuur bepaalt de warmte van het licht dat een lamp verspreidt en wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Wil je gezellige, warme sfeerverlichting voor bijvoorbeeld je woonkamer? Kies dan voor een lage Kelvinwaarde (<4000K). Ben je op zoek naar lampen met helder, koeler licht voor een kantoorruimte, garage, berging of een andere functionele ruimte? Kies dan voor een hogere Kelvinwaarde (>4000K).

Lichtkleur of temperatuur
Energielabel

Wat geeft het energielabel aan?

Lampen worden op basis van hun energie-efficiëntie ingedeeld in verschillende energieklassen, gaande van A (heel efficiënt) tot G (ineffeciënt). Lampen met energieklassen A verbruiken minder energie voor dezelfde lichtopbrengst dan lampen met een lagere energieklasse.

Tip!  Je kan energiezuinige lampen met Eco-cheques betalen.

Ontdek de voordelen van LED

Voor alle doeleinden

LED's zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle vormen en maten. Hierdoor bestaat er voor elke lamp een LED-vervanger.

Door hun kleine formaat en kwalitatief hoogwaardige afwerking passen LED's perfect in elegant ontworpen armaturen en zijn ze geschikt voor diverse decoratieve toepassingen in woningen, tuinen, verblijfsruimten, zorgcentra en horecagelegenheden zoals restaurants en grand cafes.

Lampen
Led lampen met een hoog energierendement

Hoog energierendement

LED's zijn circa 90% zuiniger dan traditionele verlichting maar hebben een zelfde of betere lichtopbrengst en hoge kleurweergave-index (CRI >80) voor sprankelende levendige kleuren.
Er is een geringe warmte-afgifte omdat LED's de energie omzetten in licht en niet in warmte.
LED lampen bevatten daarnaast geen kwik of andere schadelijke stoffen.

Led lampen van een goede kwaliteit in huis

Lange levensduur

LED's zijn goede kwaliteit, gaan tot 50.000 uren mee. Dat is 15 maal langer dan gloeilampen. Aangezien LED's geen kwetsbaar gloeidraadje hebben, zijn ze erg sterk en duurzamer dan elke andere lichtbron.

Dimbare lampen in huis

Dimbaar

Dimbare lampen creëren eenvoudig sfeer en vergroten de flexibiliteit in het gebruik van ruimten. Bijvoorbeeld een helder verlichte leesruimte of kantoorruimte kan door dimmen veranderen in een presentatie-/conferentieruimte. Het juiste licht kan fysieke en oogvermoeidheid verminderen en de concentratie verbeteren.
Het dimmen van LED-verlichting bespaart energie doordat de lagere uitgangsniveaus minder energie verbruiken. Het verlengt tevens de levensduur doordat de elektronische componenten op een lagere temperatuur draaien.

Benieuwd naar onze LED lampen?

In samenwerking met:

Logo Philips