Tip! Ontlucht nu jouw centrale verwarming

Ontlucht je radiatoren: sneller een warme kamer en beter voor de portemonnee!

Het is aangeraden om voor de winter jouw verwarming te ontluchten. Wanneer je de radiatoren verlucht, worden ze tijdens de winter sneller en beter warm. Dit is niet alleen aangenaam op een koude dag, het ontluchten zorgt er dus ook voor dat je best wat energie bespaart. Lees hieronder in enkele simpele stappen hoe je zelf je verwarming kan ontluchten. 

Hoe jouw radiatoren ontluchten?

  • Draai eerst alle radiatorkranen open.
  • Zet de verwarming op hoge temperatuur (minstens 25°C) en laat deze minstens 15 minuten draaien. 
  • Schakel hierna de centrale verwarming uit en zet de thermostaat op de laagste stand. Draai de radiatorkranen dicht en wacht 10 minuten zodat de cv en radiatoren kunnen afkoelen.
  • Maak gebruik van een ontluchtingssleutel en draai met de sleutel het ventiel aan de zijkant van je radiator open om de radiator te ontluchten. BELANGRIJK: werk van beneden naar boven in je huis, dus begin bij de laagste radiator.
  • Hou een doek of bakje bij het ventiel. Vanaf dat er geen lucht, maar water uit de radiator komt is hij ontlucht en kan je naar de volgende.
  • Als elke radiator is ontlucht tot er water uitkomt, kan je de radiatorkranen terug open draaien en ook de thermostaat terug op de gewenste temperatuur instellen.
  • Het enige wat je dan nog moet doen is na een 10-tal minuten controleren of de waterdruk in de cv-ketel een goed niveau heeft. Idealiter zit deze tussen 1,5 en 2 bar. Is de druk te laag? Vul dan het water bij.
radiator ontluchten

Ontdek nog meer gerelateerd klusadvies

De verschillende soorten elektrische verwarming op een rijtje

Alles wat je moet weten over de verschillende soorten elektrische verwarming.

Hoe een Petroleumkachel veilig gebruiken?

Gebruiksinstructies en veiligheidstips voor het gebruik van petroleumkachels.