De verschillende soorten elektrische verwarming

Sta jij te rillen in de badkamer 's ochtends? Of kan je hobbykamer in de winter wel wat extra warmte gebruiken? Dan is elektrische bijverwarming de perfecte oplossing. Wij maken je wegwijs in de verschillende soorten bijverwarming en hun voor- en nadelen. 

Elektrische verwarmingen

De meest energiezuinige elektrische verwarming

Ben je op zoek naar energiezuinige elektrische verwarming die (in bepaalde ruimtes) je centrale verwarming kan vervangen? Dan raden we jou de Mon Soleil en Alutherm serie van Eurom aan!

Besparen met Eurom Mon Soleil infrarood panelen

De Eurom Mon Soleil infrarood panelen zijn een innovatieve en energiezuinige manier van verwarmen. Ideaal als bijverwarming in bijvoorbeeld een studeerkamer, hobbyruimte of speelkamer.

  • Verbruikt veel minder stroom dan andere elektrische verwarming.
  • Infrarood warmte is direct voelbaar op de huid waardoor de ruimte niet eerst compleet voorverwarmd hoeft te worden.
  • Eenvoudige bediening via de app waardoor bijvoorbeeld weekschema's ingesteld kunnen worden en de verwarming niet onnodig draait. 
  • Gemakkelijk zelf te installeren aan de muur of op voetjes.

Besparen met Eurom Alutherm convectoren

De Eurom Alutherm convectoren verwarmen de volledige ruimte en geven dezelfde warmte als de gekende CV radiatoren. Dat maakt deze convectorkachels de ideale keuze als je je centrale verwarming wil vervangen. 

  • Wanneer de beoogde temperatuur van de ruimte behaald is, verbruiken de convectoren minder stroom dan in de opwarmingsfase. 
  • De Alutherm convectoren hebben een groot verwarmingselement, waardoor de lucht heel snel opwarmt. 
  • Eenvoudige bediening via de app waardoor bijvoorbeeld weekschema's ingesteld kunnen worden en de verwarming niet onnodig draait. 
  • Gemakkelijk zelf te installeren aan de muur of op voetjes.

De verschillende types elektrische verwarming

Luchtblazer

1. Warmeluchtblazers

Een luchtblazer blaast warme lucht in een ruimte, waardoor die snel warm aanvoelt.

Voor- en nadelen

Doordat hij klein en licht is, is hij makkelijk op te bergen en te verplaatsen. Een luchtblazer warmt een kamer snel op maar zorgt ook wel voor veel lucht- en stofverplaatsing, waardoor hij niet ideaal is voor mensen met allergieën. 

Sommige warmeluchtblazers zijn ook geschikt als badkamerverwarming.

Convectoren

2. Convectoren

Bij een convectorkachel stroomt lucht langs een warmte-element. De verwarmde lucht stijgt op en maakt plaats voor koudere lucht. 

Voor- en nadelen

De ruimte warmt gelijkmatig op, en hij heeft tegenover andere elektrische verwarming een laag energieverbruik. Een convector is geluidloos, maar vaak wel redelijk groot van formaat.

Keramische verwarming

3. Keramische verwarming

Het keramische element wordt verwarmd en geeft warmte af aan de luchtstroom die hier langskomt.

Voor- en nadelen

Keramische verwarming geeft een aangename warmte af en is niet belastend voor de luchtwegen. Bovendien is hij heel energiezuinig en meestal klein van formaat.

Halogeen verwarming

4. Halogeen verwarming

Bij halogeen verwarming wordt er warmte aan de lucht afgegeven door middel van een gloeidraad.

Voor- en nadelen

Halogeen verwarming is ideaal om een ruimte snel op te warmen, maar hij verbruikt daarbij wel redelijk veel stroom t.o.v. andere bijverwarming.

Infrarood verwarming

5. Infrarood verwarming

Doordat er infrarood lichtstralen uitgezonden worden verwarmen eerst de personen en materialen in de ruimte, en dan pas de lucht. Dit zorgt voor een optimaal warmtegevoel. 

Voor- en nadelen

Infrarood verwarming is energiezuinig, geeft een aangenaam warmtegevoel en is milieuvriendelijk.

Olieradiatoren

6. Olieradiatoren

De olie wordt verwarmd en circuleert door de radiator. Hierdoor geeft hij warmte af aan de lucht. 

Voor- en nadelen

Een olieradiator warmt tegenover andere bijverwarming traag op, maar is wel effectief om een ruimte langdurig warm te houden. Een groot voordeel hiervan is dat de lucht niet droog wordt. Bovendien geeft hij nog veel warmte af als hij al afstaat.

Elektrische kachel

7. Elektrische kachels

Een elektrische kachel is zeer compact maar heeft veel vermogen waardoor het veel warmte afgeeft.

Voor- en nadelen

De elektrische kachel is voorzien van een beugel waardoor je deze makkelijk kan verplaatsen. Ook is dit model voorzien van een ingebouwde thermostaat zodat je de temperatuur zelf kan instellen. Verder is de elektrische kachel voorzien van een metalen behuizing en is deze spatdicht. Je kan deze veilig gebruien door de oververhittingsbeveiliging.