Hoe jouw gazon onderhouden?

Een gazon blijft niet vanzelf diepgroen gedurende een heel seizoen. Je moet je gazon verzorgen. Hieronder zetten we 7 verzorgingstips voor je gazon op een rijtje. Zo geniet ook jij binnenkort van een fris groen gazon! 

Gazon onderhouden

7 tips voor een mooi groen gazon

Tip 1: Gazon kalken

Een licht zure bodem is ideaal voor een snelle en gezonde groei van het gras. Om verzuring van de bodem tegen te gaan, moet je je gazon regelmatig van kalk voorzien. kalken doe je best in februari/maart. Kalken van het gazon zorgt voor een goede voedselopname via het wortelgestel en voorkomt mossen. 

Tip 2: Verticuteren

Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooi gazon, raden wij aan om 2 keer per jaar te verticuteren. Door te verticuteren verwijder je mos, onkruid en vervilting uit je gras. Hierdoor zorg je voor een verbeterde opname van lucht, water en voedingsstoffen en leeft je gazon zichtbaar op.

Tip 3: Onkruid verwijderen

Groeit er onkruid tussen jouw gras? Verwijder dit dan volledig met de wortel uit de grond met behulp van een onkruidsteker

Tip 4: Bijzaaien

Zijn er duidelijk kale plekken op te merken in het gazon, dan is het nodig om bij te zaaien.  Om ervoor te zorgen dat de zaden gemakkelijk kiemen doe je dit best wanneer de aarde voldoende warm is: april/mei of augustus/september. Eenmaal het gazon gekiemd is, moet het voortdurend vochtig gehouden worden. Begiet dagelijks, bij voorkeur ’s morgens of ‘s avonds. 

Wil je je volledig gazon heraanleggen? Lees dan eerst het advies-artikel 'Gazon heraanleggen'. 

Tip 5: Optimaal voeden

Een regelmatige en aangepaste bemesting is belangrijk voor een vol groen gazon. Een gazonmeststof bevat een speciale uitgebalanceerde mengeling voedingsstoffen die snel voor een krachtige grasmat zorgt.

Tip 6: Maaien

Maai het gazon regelmatig. Maai het niet te kort. Indien de grassprieten te weinig bladmassa hebben, kunnen ze namelijk niet meer groeien. Een lengte van 4 tot 5 cm is ideaal. Bij extreme droogte mag het gazon nog iets langer blijven (5 tot 6 cm).

Tip 7: Regelmatig water geven

Geef het gazon regelmatig water. Bij droogte is het zeker aan te raden om het gazon 1 tot 2 maal per week te besproeien met water (bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds omdat er dan minder water verdampt).

Lees ook ons advies-artikel 'Water geven in de tuin: 4 tips!'

Promoties

Zelf aan de slag met Hubo!

Kalk en meststoffen

Kalk en meststoffen

Door regelmatig kalk en meststoffen te strooien, optimaliseer je de bodem voor een gezond en groen gazon. 

Graszaden

Graszaden

Bij Hubo vind je verschillende soorten graszaden; van stevig sportgras tot heerlijk zacht gras om op te relaxen. 

Mos- en onkruidverdelgers

Mos- en onkruidverdelgers

Wordt jouw gazon ontsierd door mos of onkruid? Dan kan je bij Hubo terecht voor de gepaste mos- en onkruidverdelgers. 

Verticuteermachines

Verticuteermachines

Met behulp van een verticuteermachine of ontmosser haal je eenvoudig mos en vervilting uit je gazon.