Je gazon winterklaar maken is essentieel om ervoor te zorgen dat het gras sterk en gezond de koude maanden doorkomt. Door je grasmat goed voor te bereiden, vermijd je kale plekken, mosvorming en ziektes in het voorjaar. In dit advies lees je hoe je je gazon in een paar eenvoudige stappen klaarmaakt voor de winter.
Gazon winterklaar maken
Waarom je gazon winterklaar maken?
Gazononderhoud in het najaar is één van de belangrijkste stappen om het hele jaar door een groen gazon te behouden. Hierdoor verhoog je de weerstand van je gras tijdens uitdagende weersomstandigheden in het najaar en in de winter. Zo vermijd je veelvoorkomende gazonziektes, schimmels, mos en onkruid. Daarnaast kan je met een goede najaarsmest je wortelstelsels van je grasplanten versterken. Dit zorgt ervoor dat de opname van voedingsstoffen en de gezondheid van je gras op langere termijn verbeterd.
Wanneer je gazon winterklaar maken?
Augustus en september zijn de beste maanden om je gazon winterklaar te maken en je gazon te bemesten. Door voor de herfst te bemesten, blijven meststoffen werken tot aan het moment dat het gras stopt met groeien.
Hoe je gazon winterklaar maken?
Stap 1: Bladeren verwijderen
Na wisselvallig weer kan je gazon snel helemaal vol liggen met bladeren. Zeker wanneer je een boom in je tuin hebt staan. Wanneer het gras bedekt is met bladeren, krijgt het te weinig zuurstof. Hiermee loop je de kans dat het gazon gaat verstikken of rotten. Probeer daarom telkens om de bladeren bij te houden en regelmatig van je gazon te ruimen.
Stap 2: Laatste keer gras maaien voor winter
De laatste maaibeurt van je gazon hangt volledig af van de buitentemperatuur. Gras blijft namelijk groeien bij een minimale temperatuur van 7°C. Bij een zachte winter is dit minder van toepassing, maar we zien dat meestal eind oktober of begin november de laatste maaibeurt plaatsvindt.
Let op! Maai je gras niet te kort. Kort gras is extra vatbaar voor kou, mos en onkruid. Houd gemiddeld een maaihoogte van +/- 5cm.
Stap 3: Gras verticuteren
Aangezien je gras in het najaar nog volop groeit is het ook een goede moment om je gazon te verticuteren. Door te verticuteren zorg je er voor dat je mos, onkruid en dood gras uit de bovenste laag van je gazon verwijderd. De toplaag noemen we ook de viltlaag. Je kan dit uit het gras snijden met een verticuteermachine of hark. Zo wordt de bodem losser, waardoor het beter in staat is om zonlicht, water en voedingsstoffen op te nemen.
Let op! Het is niet altijd nodig om je gras te verticuteren. Zeker jong gras mag niet geverticuteerd worden. Doe dit enkel wanneer het noodzakelijk is.
Stap 4: Kalk strooien
Om je gazon goed te onderhouden zijn bodemverbeteraars en meststoffen ideaal. Zo kalk je best je gazon 1x in het voorjaar en 1x in het najaar. Bodems verzuren van nature en in de winter gebeurt dit extra snel. Wanneer de gazon te zuur wordt, belemmerdt dit de grasgroei. De voedingsstoffen worden dan steeds moeilijker opgenomen uit de bodem waardoor er een voedingsstekort ontstaat in je gazon. Het gras stopt dan met groeien en zullen er kale plekken met mos opduiken. Door ook in het najaar kalk te strooien, voorkom je mos in het voorjaar.
Stap 5: Najaarsmest strooien
Om je gazon zonder problemen te laten overwinteren is een bemesting met najaarsmest cruciaal. Bij een gazonmeststof voor het najaar ligt de nadruk op kalium. Dit is onmisbaar voor gras om gezond te blijven. Kalium speelt een zeer belangrijke rol bij het transport van water en voedingsstoffen binnen de grasplanten. Daarnaast zorgt het voor sterke wortels en een betere weerstand tegen gazon ziektes en schimmels.
Stap 6: Gazon minimaal betreden tijdens winter
In de winter benadrukken we om je gras tot een minimum te betreden als het nat of bevroren is, aangezien het gras dan erg kwetsbaar is. Bij een intensieve betreding kan het gras verdicht geraken, wat de wortelgroei en waterhuishouding van de bodem belemmert. Verder kan verse sneeuw leiden tot schimmelontwikkeling. Het is verstandig om te wachten tot de sneeuw bevroren is voordat je er overheen loopt.