Problemen met je zwembadwater? Wij hebben de oplossing!

Groen of troebel water? Pijnlijke ogen tijdens het zwemmen? Wij zetten de 8 meest voorkomende problemen met zwembadwater (+ de oplossing!) voor jou op een rijtje.

De 8 meest voorkomende problemen met zwembadwater opgelost

groen zwembadwater

Probleem 1: Groen water

Een vaak voorkomend probleem is groen zwembadwater. Groen water wordt veroorzaakt door organisch materiaal zoals zweet, gras, algen,... die in het water terechtkomen.

De oplossing? Het toevoegen van chloor en vlokmiddel of flocking. Het chloorgehalte van het water moet tussen 0,4 en 1,4 ppm liggen. Controleer altijd eerst het pH- en chloorgehalte van het water met behulp van een analysekit of wateranalysestrips vooraleer je snelle chloor toevoegt. Nadien zorgt vlokmiddel ervoor dat de dode algen en andere kleine vuildeeltjes in het water vlokken vormen zodat ze eenvoudiger verwijderd kunnen worden. Het verwijderen van de vlokken kan eenvoudig met een stofzuiger. 

prikkende ogen zwembadwater

Probleem 2: Oogirritatie

Oog- en huidirritatie in het zwembad worden vaak veroorzaakt door chlooramines. Chlooramines ontstaan als chloor in contact komt met organische materie zoals bladeren, olie, insecten,...

De oplossing? Voeg PERFECT POOL toe aan je zwembadwater. Met PERFECT POOL kan je het chloorverbruik met 80% verminderen en de kwaliteit van het water verbeteren. 

vuile waterlijn zwembad

Probleem 3: Vuile waterlijn

Vuil ter hoogte van de waterlijn wordt vaak veroorzaakt door te veel kalk en drijvende vetten (bv. zonnecrème)  in het water. 

De oplossing? Gebruik Calnet in combinatie met een schuurspons of borstel om de waterlijn wekelijks te reinigen.

troebel zwembadwater

Probleem 4: Troebel water

Is ook jouw zwembadhelder troebel geworden? Geen paniek! Dit is een probleem dat vaak voorkomt en eenvoudig op te lossen is.

De oplossing? Voeg vlokmiddel of flocking toe aan je zwembadwater. Vlokmiddel zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes samenvlokken en zo eenvoudig uit het water te verwijderen zijn. 

kalkaanslag zwembad

Probleem 5: Kalkaanslag

Veranderingen van pH, temperatuur en de atmosferische druk wijzigen het waterevenwicht en kan leiden tot het neerslaan van kalkaanslag in het zwembad. Dit ruw bezinksel op de zwembadwanden en bodem ben je liever kwijt dan rijk!

De oplossing? Voeg een product tegen kalk toe aan het zwembadwater. 

vervuilde filter pomp zwembad

Probleem 6: Vervuilde filter

Gebruik je een zwembadpomp met patroonfilters om je zwembad te reinigen? Dan zal deze regelmatig vuil zijn. Door het vuil dat achterblijft, zal de filter niet meer optimaal werken. Gelukkig kan je dit probleem eenvoudig oplossen!

De oplossing? Gebruik filterreiniger en een speciaal borsteltje om je patroonfilter te reinigen. 

Is de filter beschadigd? Dan kan je hem best vervangen door een nieuwe. 

te hoge ph waarde zwembad

Probleem 7: Te hoge pH waarde

Controleer regelmatig de pH waarde van je zwembadwater met behulp van een analysekit of water analyse strips. Een correcte pH waarde schommelt tussen 7,2 en 7,6. Soms zal de pH waarde van je water te hoog zijn.

De oplossing? Gebruik pH Mini om de zuurtegraad van je water te verlagen.

te lage ph waarde zwembad

Probleem 8: Te lage pH waarde

Controleer regelmatig de pH waarde van je zwembadwater met behulp van een analysekit of water analyse strips. Een correcte pH waarde schommelt tussen 7,2 en 7,6. Soms zal de pH waarde van je water te laag zijn.

De oplossing? Gebruik pH Maxi om de zuurtegraad van je water te verhogen.